Spring naar inhoud

5 Dashboard ABP etc.

23 oktober 2023
{De volgende versie komt rond eind april  2024 uit}
_____________________________________________________________________

Deze bijdrage geeft nadere informatie n.a.v. het meest recente kwartaalbericht van de vijf grote bedrijfspensioenfondsen ABP, PFWZ, PMT, PME en bpfBOUW.[1] Deze fondsen nemen ca  60 % van het pensioenvermogen van alle pensioenfondsen gezamenlijk voor hun rekening en zo kan men een maand voor de publicatie van de cijfers van alle pensioenfondsen bij benadering zien hoe die pensioenfondsen er gezamenlijk voor staan.  Eind 3e kwartaal 2023 dreigde nog een geringe daling van het totale pensioenvermogen van € -4,5 mld. voor 2023.

De actuele dekkingsgraad van de vijf fondsen gezamenlijk bedraagt  eind 2023  109,6 % en het pensioenvermogen nam in 2023 toch nog met 9,4% toe. (2022:€ – 216 mld. of -20%)

Als het cijfer reprentatief is, neemt het totale pensioenvermogen pensioenfondsen in 2023 met € 137 mld. toe. De minister van financiën kreeg er dan € 48 mld. aan belastingclaim bij in 2023. Uiteraard zie je hiervan niets in het CEP 2024 terug.  Het EMU-tekort 2023 van € 6,1 mld. was daarbij vergeleken dan ook maar een schijntje!

____________________________________________________________

1 Dashboard

(click op de tabel of Ctrl+ om te vergroten)

♦ Het benaderde rendement 2023 van de vijf grote bedrijfspensioenfondsen bedoeg  ca.€ 77 mld. en het gemiddelde rendementspercentage 8,6%.  Het pensioenvermogen van de grote vijf nam met € 80,8 mld. toe in 2023. Dat rendement werd overigens geheel in het 4e kwartaal 2023 gemaakt. De pensioenfondsen hebben kennelijk een vrijstelling van de toezichthouders om hun behaalde rendement in euro’s te hoeven vermelden in hun kwartaalberichten. Alleen het ABP presenteert dat cijfer al jaren. De jongste bediende vult kennelijk elk kwartaal de templates in want de indeling en het format van die kwartalenberichten zijn al jaren hetzelfde. 

2 Historisch rendement 2003-2023

(click op de tabel of Ctrl+ om te vergroten)

 

♦ Door het negatieve rendement in 2022 valt het cumulatieve gemiddelde rendement 2003-2023 zo’n 2% lager uit.  Het rendement van de laaste vijf jaar laat weinig ruimte voor uitbundig indexeren, tenslotte moet de premie eerst kostendekkend gemaakt worden. Die indexering moet immers mede uit de indexatie-achterstanden worden opgebracht. 

3 Overige opmerkingen

♦ Het CPB stelt in zijn CEP 2024 dat 

“Met name gepensioneerden met een wat hoger inkomen gaan er minder op vooruit dan de andere groepen. De indexatie van aanvullende pensioenen (2,9%) ligt namelijk een stuk lager dan de cao-loongroei. Pensioenfondsen hebben in 2024 minder indexatieruimte omdat de indexatie van aanvullende pensioenen in het voorgaande jaar hoger was dan de inflatie en cao-loongroei. Hier staat tegenover dat de lasten voor aanvullende pensioenen, de pensioenpremies, gelijk blijven in afwachting van de overgang naar de nieuwe pensioenwet. De indexatie van aanvullende pensioenen verschilt wel sterk tussen pensioenfondsen. Vanwege verschillen in de referentieperiode die fondsen aanhouden om de recente prijsstijging te bepalen, kunnen sommige fondsen ruim indexeren en andere juist helemaal niet.”

Bij mij wordt de indexatieruimte alleen bepaald door de behaalde rendementen van de pensioenfondsen en een evenwichtige verdeling over de generaties van het surplus, maar dat is al vele jaren niet het geval.  We schijnen nu een democratisch en zeer zorgvuldig tot standgekomen Wet toekomst pensioenen te hebben [ABP) en die wet is zo zorgvuldig tot stand gekomen dat niemand die wet behoorlijk kan uitleggen. 

♦ Uiteraard wordt er met geen woord gerept over de forse daling van het pensioenvermogen in 2022. (wat zei de wtp daarover?) In §2 zagen we dat het negatieve rendement in 2022 er  fors inhakt. Het is niet aannemelijk dat deze ontwikkeling het invaren van het pensioenvermogen in het nieuwe stelsel er makkelijker opmaakt. 

___________________________

[1] De volgende kwartaalberichten zijn eenvoudig terug te vinden:

[1a] ABP

https://www.abp.nl/over-abp/financiele-situatie/kwartaalberichten

[1b] PFZW 

https://www.pfzw.nl/over-pfzw/dit-presteren-we/kwartaalberichten.html#:~:text=De%20actuele%20dekkingsgraad%20van%20Pensioenfonds,pensioenen%20per%201%20januari%202024.

[1e] bpfBOUW

https://www.bpfbouw.nl/over-bpfbouw/beleggen/beleggingsdocumenten

[1c] en [1d] De afdeling marketing en communicatie van PMT en PME vinden het niet belangrijk dat u dit document snel kunt vinden. De kwaliteit van de documenten is er dan ook naar. 

Toch maar een handreiking:

[1c]  https://www.pmt.nl/over-pmt/nieuws/berichten/pmt-ziet-de-toekomst-met-vertrouwen-tegemoet/

[1d] https://www.pmepensioen.nl/nieuws/2023-kwartaalbericht-vierde-kwartaal

[2] CEP 2024 verantwoording, blz 24.

Klik om toegang te krijgen tot CPB-Raming-Centraal-Economisch-Plan-CEP-2024-Verantwoording_0.pdf

 

From → Archief

Geef een reactie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.