Spring naar inhoud

About

Deze site bevat een aantal notities over voornamelijk economische onderwerpen. (zie tabbladen 0. Permanent en 1. Actueel) Het plaatsen van bijdragen zal niet al te frequent plaats vinden, meestal als een topic mij interesseert en ik enige literatuur heb bekeken. Die bijdragen worden geactualiseerd als aanvullende literatuur of reacties daartoe aanleiding geven. Liever zou ik zien dat de media dit soort onderwerpen adequaat behandelen. Met de huidige stand van de journalistiek in Nederland is dat illusoir. Een in december 2011 geweigerd concept van een artikel (Me Judice) over onze overheidsschuld heeft mij doen besluiten dit blog te starten. Ik houd mij aanbevolen voor signalering van kennelijke omissies en fouten in de feiten en gefundeerde andere observaties.

Aangezien ik een typische Beta ben, hoeft u geen stijlbloempjes te verwachten. Als achtergrond mag dienen dat ik 35 jaar als openbaar accountant in het vrije beroep werkzaam ben geweest. Na retirement heb ik, puur als hobby, een bachelorstudie geschiedenis gevolgd. M.i.v. 1 mei 2013 heb ik mij in het accountantsregister laten doorhalen.Het jarenlange wanbeleid van de rechtsvoorganger van het NBA, het Koninklijke NIVRA, gedurende de kredietcrisis en de periode daarna, maakte dat ik op vermelding in dit register niet langer prijs stel.

Het motto op mijn site is van I.F. Stone [Izzy], een journalistieke eenpitter, die in de jaren zestig met zijn I.F. Stone’s Weekly tegen de stroom in ging. [http://www.ifstone.org/]. “In 1964  I.F. Stone was the first American journalist to challenge the account provided by President Lyndon B. Johnson of the Gulf of Tonkin incident. Throughout the 1960s Stone exposed the futility of the  Vietnam War.” Als babyboomer heb ik daarmee natuurlijk enige affiniteit. Bovendien hebben o.a. Irak  en Snowden bewezen dat het motto van I.F. Stone niets van zijn actualiteit heeft verloren en ook niet zal verliezen.

Hoewel bij het opstellen van de bijdragen de nodige zorgvuldigheid in acht genomen wordt, is niet altijd te voorkomen dat daarbij fouten gemaakt worden. Aangezien de meeste gegevens met bronvermelding worden verstrekt is het bij kritisch gebruik van de informatie op deze site aan te raden deze gegevens met de bron te verifiëren. Gebruik van de informatie is derhalve S.E&O en geheel voor eigen risico. Het staat een ieder vrij de informatie op deze site te gebruiken, waarbij referenties naar oorspronkelijke bronnen overgenomen dienen te worden. (b.v. Nederlandse Bank, CBS, etc.)

Het aantal bezoekers van deze site is uiterst gering, zonder enige vorm van progressie, zoals uit onderstaand overzicht blijkt. Elke kosten-baten analyse zou tot een onmiddelijke opdoeking van deze site leiden, maar het gaat tenslotte niet op de kwantiteit maar om de kwaliteit van de bezoekers en de site is in elk geval voor mij een goede geheugensteun.

 _____________________
Advertenties
12 reacties
 1. Frank permalink

  Heer Mol, interessante site. Helemaal eens met de visie op pensioenvermogen en staatsschuld. Probleem is de huidige maatschappij te veel versnipperd is met allerlei toezichthouders op deelgebieden. Zo is DNB doodsbenauwd door de lage rente en vergeet dat de rendementen van de pensioenfondsen veel hoger liggen. Maar er wordt uitsluitend gekeken naar de dekkingsgraad. Ik blijf u volgen!

 2. Ja, Me Judice opereert soms als een politburo dat alleen stukken accepteert die door de leden van het officiele economengilde zijn geschreven. Maar ze is niet het enige medium dat raar doet tegenover buitenstaanders, zie http://eco-simpel.nl/2017/04/23/who-is-afraid-virginia-p/

  • Het is niet mijn gewoonte om mij veel aan te trekken van autoriteiten, zeker niet als het een econoom betreft die de 2008 crisis aantoonbaar niet zag aankomen maar wel meent op basis van zijn modellen de toekomst te kunnen voorspellen. Van de reacties van enkele hoogleraren weet ik dat Mejudice vaak lastig is met publiceren. Dat is overigens hun goed recht en zeker geen ramp. Eigenlijk is dat een zegen want anders was ik nooit aan dit blog begonnen en een blog starten bleek kinderlijk eenvoudig. Zelf zal ik ook wel de nodige onzin opschrijven maar het gros van de economen valt op hun vakgebied met hun politieke (voor)-oordelen, die ze verwarren met wetenschap, moeilijk te evenaren. Buiten de echte exacte wetenschappen kom ik eigenlijk nauwelijks iemand tegen die durft toe te geven dat hij iets niet weet, volgens mij het criterium van echte wetenschap. Sociale wetenschappen excelleren hier in, vandaar dat daar ook veel fraude voorkomt. Op de dag van de wetenschap is dat een teleurstellende constatering en één van de oorzaken dat wetenschap tegenwoordig ook maar een mening is. Het post-modernisme heeft er ook geen goed aangedaan.Een wetenschapper,die op literatuur van voor zeg 1960 terug moet vallen om zijn standpunt te verdedigen, kan overigens beter geschiedenis gaan studeren. Met de economische wetenschap schijnt dat in belangrijke mate het geval te zijn.(Keynes, Mises, Hayek, Hicks, Friedman, etc.,na de crisis) Economen kennen hun geschiedenis vaak niet of ze lijden aan amnese.

 3. Peter permalink

  Alleen op deze pagina is alles goed zichtbaar, in Chrome, Safari en Firefox vallen op de andere pagina’s aan de rechterkantlijn een paar woorden weg. Ik begrijp het ook niet, zoveel instellingen zijn er niet. grote of kleine lettertypes, in of uitzoomen, dat maakt niets uit. Tja?

  • Kun je een kopie van je scherm van een “foute” pagina sturen zodat ik zie wat er misgaat? Zoeken op het internet gaf me nog geen oplossing. Zoals ik al schreef gebruik ik een standaard wordpress template zonder aanpassingen.

   • Uit de vervolgcorrespondentie blijkt dat het aan de computerinstellingen moet liggen. Met de opera browser zijn er geen problemen. Een workaround is om de webpagina naar pdf te printen als dit probleem zich mocht voordoen. Mocht iemand suggesties hebben voor de instellingen van internet explorer en chrome die dit probleem (wordwrap en righ margin) oplossen dan houd ik mij aanbevolen.

 4. Peter permalink

  Beste Cor Mol
  Complimenten voor deze blog, zeer waardevol.
  Uw rekenwerk verdient een bredere verspreiding!
  Probleem is alleen dat het eind van iedere regel tekst wegvalt door de kolomindeling.
  Is dat te verhelpen? Dank.

  • U zou het kunnen proberen met Ctrl + en Ctrl -. of de browser instellingen aanpassen in Chrome (geavanceed) Lettergrootte:gemiddeld; zoomen op pagina 100%.
   Aan de indeling kan ik verder niet zo veel doen want ik maak gebruik van een standaard wordpress template. Welke browser gebruikt U? Met chrome en internet explorer heb ik geen problemen.

 5. rob permalink

  Eindelijk iemand gevonden die zijn huiswerk goed doet. Daar kan de journalistiek een hoop van leren. Chapeau !

 6. Ron permalink

  Dag mijnheer Mol, met interesse gelezen. Ook het stuk van mijnheer Evers op Me Judice. Waarom was uw zienswijze daar geweigerd?
  Bent u niet bang dat als de staatsschuld op uw manier berekend wordt dat de politiek de staatsschuld direct op laat lopen naar de nu blijkbaar niet bestaande ca. 70% bbp?
  Keynes of Hayek?

 7. evers permalink

  zie me judice 23-01-2013: vermogensspagaat

  CM: Link toegevoegd voor alle artikelen op Me judice http://www.mejudice.nl/auteurs/detail/joop-evers

Trackbacks & Pingbacks

 1. Werkelijk staatsschuld 2012-2014 | Cor Mol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: