Spring naar inhoud
Tags

Sterfte t/m week 15 2020 (Corona)

19 april 2020

Update: voor een pleidooi voor het dragen van mondkapjes zie: https://www.youtube.com/watch?v=9atkDkRxcxA 

weer een bewijs voor het motto van deze site. Uiteraard zijn onze media ook weer vergeven van α-geleuter over ondeugelijke mondkapjes -zie eerder [3].

 

Het CBS geeft in haar publicatie “Naar verwachting 5 000 mensen overleden in tweede week april 2020”, wat cijfermateriaal opgeleverd dat we hier even kort samenvatten [1].

Grafisch kan het verloop van het aantal sterfgevallen voor de periode 2 maart t/m 12 april kan als volgt worden weergegeven:

In tabelvorm:

♦ Bovenstaande cijfers zijn ontleend aan [1] en “het normale verloop” is natuurlijk een uiterst grove inschatting die echte professionals zo niet voor hun rekening kunnen nemen.

♦ De cijfers voor week 15 zijn door het CBS geschat aangevuld en het CBS heeft er dus 1.309 sterfgevallen bijgeplust.

♦We schijnen in dit bananenkoninkrijk niet in staat te zijn om sterftecijfers juist, tijdig en volledig naar doodsoorzaak bij elkaar te kunnen harken. Wel schijnen we in luttele weken een APP uit grond te kunnen stampen, waar een normaal degelijk IT-bedrijf na een grondige feasibility  study maanden werk aan heeft en die vervolgens nog gecontroleerd moet worden getest en uitgerold.  Kan die de Jonge niet beter in een schoenenzaak gaan werken?

♦ We vonden nog een Statline tabel en kunnen nu de volgende aanvullende vergelijking met 2019 voor week 11 t/m week 15 maken [1d]:

De extra sterfte komt hier op basis van de vergelijking met 2019 1.091 personen lager uit. Ik laat de keuze van het meest representatieve jaar graag aan de demografen over. De RIVM-cijfers lijken in elk geval weinig uitstaande te hebben met de werkelijke situatie.

♦ Eigenlijk moet ik mij verre houden van het trekken van conclusies. In de eerste plaats zijn de cijfers volstrekt onbetrouwbaar en in de tweede plaats ben ik daarvoor volstrekt niet gekwalificeerd.

Maar als de informatie van de regering te wensen overlaat en als je het motto van deze site onderschrijft, moet je zelf wat cijfermateriaal bij elkaar sprokkelen. Gaan we uit van een sterfte percentage van 1,0 -1,4% (Dr Fauci) en een gewenste immunisatiegraad van (laag) 50% dan zijn de cijfers ongeveer als volgt: [zie ook 2] ⊕:

⊕ Dan hebben we er nog geen rekening meegehouden dat sommige patiënten het Coronavirus kennelijk meerdere keren zullen krijgen en dat de mate van immuniteit vooralsnog onzeker is.[9] Ben benieuwd wie er allemaal gaan pushen om die 80-116 dzd. extra doden zo snel mogelijk te realiseren! Ter vergelijking: de oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie 2017/2018 werd geschat op 9.444 personen (RIVM).

♦ De 3% besmetting komt redelijk overeen met de bevindingen in bloedtests voor antistoffen.

Als we deze cijfers vergelijken met het RIVM dan is het beeld als volgt t/m 19/4/2020:

♦ RIVM: “Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt.” Bovendien gaat het om het “Aantal bij de GGD’en gemelde overleden COVID-19 patiënten”.

♦ Door de goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van huisvrouwen benadering stelt het RIVM het aantal Corona-sterfgevallen systematisch te laag voor.

♦ De schatting aan de hand van de CBS cijfers neemt aan dat 2019 representatief is en houdt geen rekening met de jaarlijkse toename van het aantal ouderen door de vergrijzing.

De stippellijntjes in de grafiek staan er voor beide cijfers dus niet voor niets.

♦ In Nederland kun je alleen kennis nemen van de plannen om te testen, het aantal uitgevoerde testen staan niet in de dagelijkse RIVM rapportage. [zie ook 8]

De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen een paar weken 17.500 worden, zegt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Vervolgens hoopt hij de testcapaciteit zelfs te kunnen verhogen tot 29.000 per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorg worden getest, zoals in andere landen met succes gebeurt. [2a]

Dat ambitieniveau lijkt niet erg hoog en waar dat zelfs opslaat is niet geheel duidelijk. De Rockefeller foundation komt in haar plan [2b; 2c] op aanzienlijk hogere cijfers. Met name de lange termijn visie is zorgwekkend:

Ik ben benieuwd wanneer Rutte ons uit gaat uitleggen dat over 6 maanden elke Nederlander gemiddeld 5 keer per jaar getest moet worden?

♦ De volgende testcijfers van het Koch instituut zijn ook relevant. [6] Duitsland testtte in week 15 in totaal 360.139 personen waarbij 29.302 personen positief scoorden. (8,1%). Een dergelijk testniveau had Duitsland al bijna in week 12. Omdat Duitsland 83,1 mln. inwoners heeft zou Nederland vergelijkbaar 75.471 personen hebben moeten testen in week 15. Duitsland schakelde wel 149 laboratoria in.

♦ Zoals gewoonlijk is de UK een bordeel en aan hun cijfers kunnen we dus geen waarde toekennen. [7]

♦ Ook het maken van inmiddels onder bepaalde omstandigheden toch aanbevolen mondkapjes [3]  schijnt voor Nederland een rocket science te zijn. Streven naar perfectie voor niet professioneel gebruik is daarbij uiteraard weer de vijand van het goede. De huidige minister van Zorg Van Rijn had onder Rutte II een vooruitziende blik door het grootste deel van de verzorgingshuizen te sluiten. Daardoor heeft hij in  2020 een groot aantal Corona-gevallen voorkomen omdat het verzorgingspersoneel anders, geheel onbeschermd, die oudjes had moeten verzorgen.

♦ Zelfhulp omdat de Nederlandse overheid u in de steek laat:

Aangezien de Belgische autoriteiten in doorsnee wat suggerder en pragmatischer zijn dan onze Nederlandse, kan de Nederlander zich aan de hand van de Belgische aanwijzingen [10] voor het maken van eigen mondmaskers zichzelf en andere burgers in het openbaar wat  beter beschermen.

♦ Om de moed erin te houden: zie [4] en [5]

_________________________

Laatst bijgewerkt 25 april 2020

Bronnen:

[1a] CBS, “Naar verwachting 5 000 mensen overleden in tweede week april 2020”

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/16/naar-verwachting-5-000-mensen-overleden-in-tweede-week-april-2020

[1b]CBS, “Bevolking; geslacht, leeftijd en burgerlijke staat, 1 januari”

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7461BEV/table?fromstatweb

[1c] CBS, “Prognose bevolking; geslacht en leeftijd, 2020-2060”

[3]Robert Koch Institut, “Mund-Nasen-Bedeckung im öffentlichen Raum als weitere Komponente zur Reduktion der Übertragungen von COVID-19”, 14 april 2020 (!).
[5] The New Yorker, “It’s Not Too Late to Go on Offense Against the Coronavirus”, 20 april 2020,
Ter vergelijking Massachusetts heeft 6,9 miljoen inwoners.
Onderstaande tabel is daaraan ontleend:

[7] Guardian, “Impossible for UK to meet Covid-19 testing targets, scientists say”Government’s 100,000-a-day pledge was only designed to be a headline grabber, claim sceptics

https://www.theguardian.com/politics/2020/apr/19/impossible-for-uk-to-meet-covid-19-testing-targets-say-scientists

100.000 testen is vergelijkbaar voor Nederland 26,367 testen, maar aan dat UK-cijfer mogen we geen enkele waarde toekennen aangezien hun premier en de conservative party zo mogelijk nog grotere leugenaars zijn.
Ik heb er mijn leugendetector niet op losgelaten, maar je kunt tussen de regels doorlezen dat je belazerd wordt.
[9] WHO, “Immunity passports” in the context of COVID-19, Scientific Brief
[10] Handleiding bij het mondmaskerpatroon
“Dit patroon en de werkwijze in de bijhorende handleiding zijn afgestemd met FOD Volksgezondheid en goedgekeurd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.  Andere patronen die circuleren zijn niet getest, dus mogelijk niet of minder veilig.”

From → 1. Actueel

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: