Spring naar inhoud

Het bloedbad door het corona virus

5 april 2020

_______________________________________________________________________________________________________________________________

“A pneumonia of unknown cause detected in Wuhan, China was first reported to the WHO Country Office in China on 31 December 2019” (WHO).  Burr en enkele andere US senatoren verkochten hun aandelen op 13 februari 2020 na een vertrouwelijke Senate intelligence committee briefing. Dat moment lijkt mij dus een goed startpunt voor de economische crisis die ten gevolge van de Corona besmetting uitbrak. Een actueel relaas van het falen van de Trump administration treft u hier aan.[4;6]

In deze actuele bijdrage zetten we enkele gegevens bij elkaar die reeds in diverse geactualiseerde permanente bijdragen zijn verwerkt en mogelijk aan uw aandacht zijn ontsnapt.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

§1 De ontwikkeling van het bbp 2020 en 2021

Tot het Coronavirus uitbrak wisten we niet beter dan dat het bbp zich als volgt zou ontwikkelen:

Op basis van de vier scenario’s in het CPB document “Scenario’s coronacrisis (26 maart 2020)” kan de volgende uiterst arbitraire opstelling gemaakt worden, die de globale effecten op het bbp 2020-2025 laat zien [2]:

♦ Aangezien het CPB alleen groeicijfers geeft, heb ik aan de hand van de hicp-inflatie cijfers maar even de eurobedragen van het bbp in 2020 en 2021 berekend. Tenslotte moet je je dan als burger maar even behelpen. De cijfers voor 2022-2025 zijn helemaal een wild guess.

♦ In scenario IV is het bbp pas in het jaar 2025 op het peil van 2019. Ten opzichte van de mltv 2022-2025 zijn we dan in het jaar 2025 ca € 136 mld. (14% ) aan bbp kwijt. Culumatief (2020-2025) gaat het zelfs om ruim € 700 mld. Voor het IMF-scenario met nogal optimistische 2021 cijfers zie [7].

♦ In §5 wordt het blauwe deel van de tabel nader toegelicht.

§2 De ontwikkeling van het pensioenvermogen van de vijf grote bedrijfspensioenfondsen.

Op basis van de gegevens op de websites eind februari valt de volgende opstelling te maken:

♦ Met de gebrekkige informatie eind februari zijn die vijf grote bedrijfspensioenfondsen grofweg 80 mld. algemene reserves kwijt. Op basis van extrapolatie (57%) is dat voor alle pensioenfondsen € 140 mld. De belastingclaim van Hoekstra werd daarmee zo’n € 49 mld. lager. Wordt op basis van de kwartaalberichten eind maart 2020 vervolgd.

♦ Het CPB is, gelukkig voor sommige pensioendeelnemers, van mening dat de pensioenfondsen desondanks niet hoeven te korten, gezien de bijzondere omstandigheden. [2, blz. 7 noot 4]. Andere deelnemers zullen daar niet zo gelukkig mee zijn.

§3 De werkelijke overheidsschuld

Over de werkelijke overheidschuld eind 2021 valt geen zinnig woord te zeggen. Daarvoor moet men toch eerst de hoogte van het pensioenvermogen eind 2021 bij benadering kennen.  Wel weten we dat het cpb met zijn 4 scenario’s uitgaat van:

♦ Voor de bbp-cijfers zie §1. Het CPB heeft de onhebbelijke gewoonte om alleen cijfers uitgedrukt in percentage bbp te geven (b.v. ook houdbaarheidsstudies). Omdat de vergelijking van de cijfers in % bbp tussen de scenario’s onderling tot een appels en peren vergelijking leidt hebben de werkellijke euro bedragen er maar even bijgezet.

♦ De overheidsschuld eind 2021 bedraagt bij scenario IV 73,6% bbp of ca. € 547 mld. In 1995 bedroeg de overheidsschuld 73,1% bbp of € 240,9 mld. De rente op de overheidsschuld bedroeg in 1995 € 16,2 mld.  In 2020 zal de rente op de overheidsschuld volgens de miljoenennota € 4,8 mld. bedragen.

Volgens het CPB leidt die schuld van 73,6% bbp op grond van economische studies nog niet tot hogere rente en vormt die schuld ook nog geen belemmering voor de economische groei.[2 blz. 18] Het CPB had natuurlijk, net als de DSTA, ook kunnen wijzen op het pensioenvermogen en de daarop rustende belastingclaim van eind 2019 € 635 mld., een redelijke buffer op een schuld van € 395 mld., in vergelijking met het buitenland.

De interestlast 2021 is dan dus pro rato € 6,3 mld.[3] Ik maak deze berekening maar even om te voorkomen dat Rutte weer jankverhalen gaat houden over de staatsschuld.

§4 Effect bbp daling 2020-2025

Ik ben dan ook benieuwd welke tekortreducerende maatregelen  en beleidsombuigingen we onder Rutte IV voor onze kiezen krijgen. Dergelijke maatregelen bedroegen voor de periode 2011-2017 € 54 mld., u weet dus wat u te wachten staat. [5]

Indicatief kunnen we aan de volgende effect denken:

♦ De belastingdruk van 39% is de “normale” belastingdruk en is slechts indicatief. Deze belastingdruk verandert natuurlijk door de teruglopende consumptie, verliescompensatie bedrijven, de beperkende maatregelen zelf en niet in de laatste plaats door de kosten van de steunmaatregelen. Een deel van die steunmaatregelen moet je feitelijk netto als last nemen omdat de belastingopbrengst over die steun weer van de kosten voor de overheid afgaat. (Zo kost de AOW ook aanzienlijk minder dan veelal bruto wordt opgevoerd)

♦ Indicatiever is de toename van de overheidsschuld. Omdat het pensioenvermogen ook een flinke deuk oploopt is de toename van de netto overheidsschuld hoger. Op zich is dit echter geen reden om nu ineens vergaande maatregelen te nemen: we mogen best wat van de toename van de belastingclaim in 2019 van € 93 mld. opgebruiken.

__________________________

Laatst bijgewerkt 15 april 2020

[1] Voor de onderliggende gegevens zie de afzonderlijke bijdragen.

Voor het gemak:

[2] https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Scenarios-maart-2020-Scenarios-economische-gevolgen-coronacrisis.pdf

en

https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/data-figuren-corona-scenarios-26mrt2020.xlsx

[3] 2019 rentepercentage := € 4,8 mld / (( 394,6+ 405,5) * 0,5) := 1,20%; 2021 interestlast scenario IV :=0,5(505+547)1,2% := € 6,3 mld.

[4] WP, “The U.S. was beset by denial and dysfunction as the coronavirus raged”. 4 april 2020

By Yasmeen Abutaleb, Josh Dawsey, Ellen Nakashima and Greg Miller

https://www.washingtonpost.com/national-security/2020/04/04/coronavirus-government-dysfunction/?arc404=true

en

NYT, “He Could Have Seen What Was Coming: Behind Trump’s Failure on the Virus”, 11 april 2020,

By Eric Lipton, David E. Sanger, Maggie Haberman, Michael D. Shear, Mark Mazzetti and Julian E. Barnes

https://www.nytimes.com/2020/04/11/us/politics/coronavirus-trump-response.html

[5] https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-achtergronddocument-tekortreducerende-maatregelen-2011-2017-mev2014.pdf

[6] Trump: “It would have been so easy to be truthful”

 

[7] IMF WORLD ECONOMIC OUTLOOK: THE GREAT LOCKDOWN

De projections voor 2021 zijn nogal aan de optimistische kant:

https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2020/04/14/weo-april-2020

From → 1. Actueel

3 reacties
 1. Dhr JC Kortekaas permalink

  Vergeet het CPB , probeer zelf na te denken.

  1.Wat gebeurt er met de rente als de overheden onbeperkt geld bijdrukken?
  2.Wat gebeurt er met de inflatie?
  3.Wat gebeurt er met de sterftetabellen, die de verplichtingen onder de streep weergeven?

  Dekkingsgraden kunnen wel eens omhoogschieten in de loop van het jaar.

  Overigens valt uit de RIVM-cijfers af te leiden dat de epidemie in Nederland op 5-4-2020 over is.
  Nu nog even de sterftetabellen herzien.

  • 1. Wat gebeurt er met de rente als de overheden onbeperkt geld bijdrukken?
   2. Wat gebeurt er met de inflatie?

   Ik kan me die indianenverhalen lees nakauwverhalen van al die macro-economen := politieke economen in 2008 en 2009 nog heel goed herinneren. Peer review – ho maar, dat krijg je met die babbelkousen die hun gebabbel in deftig aandoende mathematische modellen vastleggen.

   Een typisch voorbeeld:

   https://www.newyorker.com/news/john-cassidy/the-reinhart-and-rogoff-controversy-a-summing-up

   Laten we niet weer in de val trappen: macro-economen hebben geen bal verstand van de toekomst. Maar enige zelfreflectie wordt hun dan ook tijdens hun studie niet bijgebracht.

   Als de epidemie 5 april 2020 over is, dan is het effect op de sterftetabellen verwaarloosbaar. Gelukkig heb ik daar geen verstand van, maar ik hoop dat u gelijk heeft. Moeten die apothekers wel opschieten 😄

   • Dhr JC Kortekaas permalink

    Epidemie in Nederland en Belgie is over, was te kort door de bocht.
    Aantal doden blijft natuurlijk na-ijlen.
    Wordt soort van 2018, oversterfte rond de 9000 op de 150.000 maar wel bijna allemaal AOW-gerechtigden,
    Levensverwachting 66plus daalt verder.
    AOW kan voorlopig 66 jaar 4 maanden blijven, anders breekt er een opstand uit als we geld naar Zuid-Europa sturen.
    Chinezen hebben netjes berekend dat de optimale coronavirus-temperatuur net onder de 9 graden ligt. Virussen hebben bovendien een hekel aan uv-straling. Ziet er niet goed uit voor het virus, nu er ook volgend jaar een vaccin beschikbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: