Spring naar inhoud

1.6 Nederlands pensioenvermogen in Europees perspectief

19 maart 2020

__________________________________________________________________________________________________________

Deze bijdrage maakt onderdeel uit van de serie pensioenvermogen. [1] In deze bijdrage vergelijken we de Nederlandse pensioenpot met een aantal Europese landen. Het zal duidelijk zijn dat de Nederlandse financiële positie van de burgers en niet te vergeten de Nederlandse staat die een forse belastingclaim op dat pensioenvermogen heeft, uitermate gunstig afsteekt t.o.v. het buitenland. Die claim bestaat uit een directe belastingclaim van 35% en een indirecte belastingclaim van ca 6% in totaal dus 41% van het pensioenvermogen of eind 2019 zo’n 92% bbp! De aandacht die jaarlijks, ook in de media, aan het Groei en Stabiliteitspact werd besteed is dan ook volstrekt lachwekkend zo niet tenenkrommend.[2]

Voor de vergelijkbaarheid zou je natuurlijk feitelijk de fiscale behandeling van het pensioenvermogen moeten meenemen om de effecten op de financiële positie van de overheid onderling te kunnen vergelijken. Daarnaast zijn de private pension plans maar een deel van het verhaal.

In plaats van alleen naar het EMU-overheidstekort (voor de macro-economische neuzelaars: structureel of niet-structureel) of de EMU-overheidsschuld te kijken zouden de EU-bobo’s ook de belastingclaim op het pensioenvermogen wel eens in de beoordeling van de financiële positie van de overheid mogen betrekken. Nederland kunnen ze dan voorlopig met rust laten.

_______________________________________________________________________________________________________

§1 Grafiek pensioen activa in % bbp 2018

Deze grafiek kan voor geselecteerde landen als volgt worden weergegeven:

(click op de grafiek of Ctrl+ om te vergroten)

§2 Tabel pensioen activa pensioenfondsen geselecteerde Europese landen [2; 3 & 4]

(a) De OECD-cijfers vertellen natuurlijk maar een deel van het verhaal. Zo kunnen de cijfers als volgt met de Nederlandse cijfers vergeleken worden [2; 3]:

(a) Daarnaast heb je natuurlijk voor Nederland nog de derde pensioenpijler die in geen enkele statistiek voorkomt.

(b) Als je de cijfers echt wil vergelijken moet je je diepgaand verdiepen in de fiscale behandeling van de pensioenen. Dat ga ik niet doen maar één vergelijking kunnen we wel maken. Zo heft Denemarken b.v. slechts 15,3% belastingen op alle pensioenbesparingen. [5] De vergelijking met Nederland op basis van de OECD-cijfers wordt dan als volgt:

Denemarken heeft één BTW-tarief van 25%. Op die wankele basis zou je op netto 126,2 % bbp uitkomen. Naast de BTW zijn er mogelijk nog andere indirecte belastingen die je zou moeten meenemen in de vergelijking. Bovendien zijn bepaalde bestedingen (art. 13) vrijgesteld van BTW. Het gaat ook nog om de marginale tarieven: de belasting die je betaalt over je pensioen boven het andere inkomen.

(c) In aanvulling geldt natuurlijk nog dat Nederland zijn ambtenarenpensioenen geheel heeft afgefinancierd. Het effect daarvan kan als volgt worden samengevat eind 2019:

Hoe Nederland ooit lastig gevallen kon worden met het Groei- en Stabiliteitspact en op het strafbankje kwam te zitten, moet je dus met name aan onze opeenvolgende incompetente minister-presidenten en ministers van financiën vragen. Het niveau van de meeste Eerste en Tweede Kamerleden zal er ook wel iets mee te maken hebben. Ook de EU-bobo’s (met name Rehn) beheersten de elementaire boekhoudbeginselen niet (matching principle en accrual accounting).

________________________________

Laatst bijgewerkt 19 maart 2020

1] Deze bijdrage maakt onderdeel uit van de serie

♦ 1.0 Serie pensioenen

♦ 1.1 Pensioenvermogen

♦ 1.2 Belastingdruk op het pensioenvermogen

♦ 1.3 Rendement pensioenvermogen

♦ 1.4 Pensioenvermogen naar inkomensdeciel

♦ 1.5 Pensioenvermogen 2060

♦ 1.6 Nederland’s pensioenvermogen in Europees perspectief

♦ 1.7 Opdoeken die omkeerregel pensioenen!

♦ 1.8 Dashboard ABP, PFZW,PMT, PME & bpfBOUW

[2] Bij de volgende lachwekkende maar eerder tenenkrommende tekst in de MN 2018 schieten de tranen in je ogen om zoveel incompetentie:

“In het Stabiliteits- en Groeipact hebben lidstaten van de Europese Unie afspraken gemaakt waaraan nationale begrotingen moeten voldoen. Deze afspraken moeten zorgen voor gezonde overheidsfinanciën, zowel op korte als op lange termijn. De afspraken kennen een zogenoemde correctieve en een preventieve arm. Sinds het ontslag uit de buitensporigtekortprocedure in 2014 zit Nederland in de preventieve arm.

In de preventieve arm gelden de middellangetermijn- doelstelling (medium term objective, MTO) en de uitgavenregel als begrotingsregels. Tabel 3.3.1 laat zien dat Nederland in 2018 een structureel tekort kent van 0,2 procent van het bbp. Het feitelijke saldo van 0,8 procent van het bbp heeft een conjuncturele component van 0,8 procent van het bbp. Dat samen met incidentele posten van 0,1 procent van het bbp zorgt ervoor dat het structureel saldo in 2018 een tekort laat zien. In 2017 is het structureel saldo van Nederland in evenwicht. De MTO schrijft voor dat de Nederlandse begroting een maximaal structureel saldo van – 0,5 procent mag kennen. Nederland voldoet dus aan de vereisten van het Stabiliteits- en Groeipact.”

http://www.rijksbegroting.nl/2018/voorbereiding/miljoenennota,kst237145_17.html

[3] Pensions at a Glance – OECD and G20 Indicators

[3a] 2019: https://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-pensions-at-a-glance_19991363

[3b] 2009: https://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/pensions-at-a-glance-2011_pension_glance-2011-en

[3c] Of Data per query https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=21333#

[4} Eurostat, https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/download.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=tec00001

[5] b.v. https://www.oecd.org/els/public-pensions/PAG2019-country-profile-Denmark.pdf

“All returns from the pension savings are taxed, currently at a rate of 15.3%.”

From → 0. Permanent

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: