Spring naar inhoud

Belasting box 2 2014

4 september 2018

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

In deze bijdrage behandelen we de belasting box 2.

In de statistieken wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang verwerkt op basis van het salaris DGA en dividend uit box 2 vermogen. Natuurlijk wordt de omvang van het dividend besloten door de aandeelhouders. Met het werkelijk inkomen uit AB-vermogen heeft dit bar weinig te maken en dat vermogen wordt ook nog eens fiscaal bepaald. Het ab-vermogen is bijna geheel in het bezit van het 10e vermogensdeciel en voor een klein deel van het 9e vermogensdeciel.

De belastingopbrengst box 2 bedroeg in 2014 € 2.419 mln. (2013: € 705 mln.). Het aanmerkelijk belang vermogen steeg tot € 162,7 mld. en nam in de periode 2006-2014 met 7% per jaar toe.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Het inkomen, belasting en vermogen in box 2 kan als volgt worden samengevat:

(a) De statistieken besteedbaar inkomen geven een dividend op aanmerkelijk belang (ab-) vermogen weer dat met *) in de statistiek is opgenomen. In de revisie paper zijn de bedragen voor de jaren 2011-2014 aangepast, waarbij de eerdere CBS hanky panky excercise om de inkomens af te toppen werd teruggedraaid – aangegeven met **). [1h blz. 7] Op grond van de belastingstatistieken kan vervolgens de belastinggrondslag box 2 worden vastgesteld en het verschil is in de tabel aangegeven.

(b) Normaal is het belastingtarief in box 2 voor de gegeven jaren 25%, behalve als het de regering behaagt om een douceurtje uit te delen aan de Upper (Middle) Class. In die jaren gaat natuurlijk de dividenduitkering fors omhoog en strijkt de Minister van Financiën geld op dat eerder werd opgepot (<> matching principle).

(c) In elk geval valt te constateren dat het DGA salaris de salarisontwikkeling van zijn grote broers niet volgt. Kennelijk trekken de DGA’s de verkeerde commissarissen aan. Een deel van die DGA-aandeelhouders zijn overigens gewoon loonslaven.

De volgende tabel laat de ontwikkeling per inkomensdeciel zien, voorzover die beschikbaar zijn gesteld door het CBS:

De loonontwikkeling van de DGA blijft dus achter bij de werknemer. Bovendien zou je verwachten dat de DGA gemiddeld zo’n 20% – 25% boven. de werknemers zou liggen inclusief bonussen.  Dit duidt erop dat de inspecteur nodig uit zijn hangmat moet komen of dat de regeltjes niet deugen..

We kunnen hierbij b.v. denken aan het leger van professionals die in een BV de rents realiseren uit een door de overheid gefaciliteerde verplichte winkelnering en een deel van hun arbeidsinkomen naar de kapitaalsfeer proberen te overhevelen.

(d) Het aantal ab-aandeelhouders fluctueert nogal in de CBS statistieken: zo ben je kennelijk ab-aandeelhouder en zo weer niet.

(e) Elke gelijkenis met het reële ab-vermogen berust voor de groetere vermogens op zuiver toeval. Zie ook de bijdrage Aandeel quote 500.

Helaas kunnen we weinig inzicht geven in de verdeling van het aanmerkelijk belang dividend voor 2014:

(a) De inkomensmanipulatie blijkt o.a. uit het gemiddeld vermogen in het eerste deciel en het CBS volgt dit braaf. Voor der herziening zie [1h]

Voor een pleidooi voor de afschaffing van box 2 zie [2]. Het CBS zou natuurlijk ook het inkomen en vermogen uit de aangifte van ab-aandeelhouder kunnen overpennen. De waarde van die aandelen in het economisch verkeer en de waardeontwikkeling in dat verkeer is natuurlijk een geheel andere. Omdat het ab-vermogen voor ca 95% in bezit is van 10e vermogensdeciel zal het duidelijk zijn dat de vermogensverdeling er daarmee niet gelijker op wordt.

__________________________________

Laatst bijgewerkt 19 oktober 2018

Bronnen

1a] Inkomstenbelasting particuliere huishoudens; bedragen en druk

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80840ned/table

[1b] Vrijstellingen en aftrekposten inkomstenbelasting;particuliere huishoudens

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80838ned/table

[1c] Belastingvoordelen inkomstenbelasting; particuliere huishoudens

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80846ned/table

[1d] Heffingskortingen inkomstenbelasting; particuliere huishoudens

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80842ned/table

[1e] Inkomstenbelasting particuliere huishoudens; verdeling belastingdruk

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80844ned/table

[1f] Vermogen van huishoudens; huishoudenskenmerken, vermogensbestanddelen

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83834NED/table?ts=1518009496921

[1g] Samenstelling inkomen; particuliere huishoudens, kenmerken, 2001-2014

http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70991ned&D1=2&D2=16-125&D3=0&D4=a&HDR=G3,T,G2&STB=G1&VW=T

[1h] CBS Paper – Revisie inkomensstatistiek

[2]Prof. dr. J.W. Zwemmer, “Box 2 moet worden afgeschaft”, Afscheidbundel A. C. Rijkers.,

Klik om toegang te krijgen tot 080b5577-db0b-4926-ba8d-460c638b76a1_Rijkersbundel.pdf

Citaat:

“Sinds 2001 evenwel wordt de aandeelhouder-belegger jaarlijks belast voor een fictief rendement van 4%. Niet valt in te zien waarom een aanmerkelijkbelanghouder daar niet voor belast zou moeten worden. De vraag of winst al dan niet wordt ingehouden, is in het systeem van de vermogensrendementsheffing immers niet van belang.”

From → 0. Permanent

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: