Spring naar inhoud

De slakkengang van het OM

3 juli 2018

______________________________________________________________________________________________________________________________________

In het verleden hebben we hier geen aandacht besteed aan de Henry Keizer affaire omdat Rutte ons in slaap had gewiegd met de geruststellende mededeling dat Keizer “zeker een integere man is”. [3] Bovendien schoot de tuchtklacht tegen de accountant bij de Accountantskamer ook niet echt op. De journalisten van Follow The Money Eric Smit en Kim van Keken deden uitstekend werk om aan de hand van door hun overlegde stukken de kwalijke praktijken van Keizer c.s. aan de orde te stellen en werden eerst overigens nauwelijks serieus genomen door het overige journaille (m.u.z. FD en Nieuwsuur). De prijs is dan ook welverdiend. [4;5]

Het OM is kennelijk ook uit een diepe winterslaap ontwaakt en is recent tot actie overgegaan. In deze bijdrage hebben het op basis van het tijdschema even over “ons” OM dat zoals bekend momenteel alleen tijd heeft voor affaires die de roddelbladen niet zouden misstaan en daarom nauwelijks aan tijdige vervolging toekomt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

De artikelen verschenen in Follow the money m.i.v. 22 april 2017.  We slaan wat trajecten over en Lakeman, die in tegenstelling tot veel van zijn collega’s wel uitstekend balans kan lezen, dient op 16 mei 2017 aangifte wegens oplichting in tegen 9 bestuurders van de Facultatieve en de beheersmaatschappij. [6] De accountantskamer moddert verder en de NBA ziet kennelijk geen reden om verder eigen actie te plegen.  Op 22 mei 2018, een jaar na de aangifte van Lakeman legt het OM beslag onder verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte.

Het FD vermeldt ook nog:

“De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft eind mei (CM 2018 en niet 2017) doorzoekingen gedaan in vier woningen en een bedrijfspand. Bij dat laatste gaat het volgens bronnen van het FD om het Haagse hoofdkantoor van uitvaartbedrijf De Facultatieve. Tijdens de doorzoekingen is administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het strafonderzoek staat onder leiding van het in fraudebestrijding gespecialiseerde Functioneel Parket van het OM, meldt een woordvoerder desgevraagd. Zij wil niet nader op de zaak ingaan. Aanleiding voor het strafonderzoek is volgens haar ‘een aangifte’.”

Noot: Uit de opmerking van woordvoerder Charles Huijskens valt op te maken dat het hier om de aangifte van Lakeman moet gaan. (Het OM, te druk met vozen, leest geen kranten en doet dus nooit eigen onderzoek)

Het Functioneel Parket van het OM heeft kennelijk een jaar op zijn krent/derrière gezeten. Een blind paard, dus zelfs het OM, kon immers aan de hand van de door FTM opgedoken stukken al vaststellen wat er gebeurd was en anders had een gesprekje met Lakeman voldoende details opgeleverd voor doorzoeking en beslagname van de administratie. Nu dit niet het geval is heeft het OM zijn plicht verzaakt door daar een jaar mee te wachten.

Lakeman had het over 9 bestuurders, kennelijk is nu alleen nog sprake van de verdachten K. en de B. In het toeziend oog van de VVD’ers: oud-minister Loek Hermans en senator Anne-Wil Duthler zat kennelijk ook een vuiltje waardoor het zicht aanmerkelijk werd vertroebeld en zij hun functie niet naar behoren konden uitoefenen.

We konden klaarblijkelijk toch afgaan op een “oppervlakkig onderzoek van een journalist” (Jorritsma) [7] en we kunnen weer een turfje zetten op de lijst met VVD-schandalen. [8] De lucky buy valt uiteindelijk misschien toch wat ongelukkig uit en levert badwill op voor onze Teflon MP.

__________________

Laatst bijgewerkt 3 juli 2018

[1] FD, Gaby de Groot, Vasco van der Boon, “OM verdenkt ex-VVD-partijvoorzitter Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte”

https://fd.nl/economie-politiek/1260678/om-verdenkt-ex-vvd-partijvoorzitter-keizer-van-oplichting-en-valsheid-in-geschrifte?_sp=885c38c8-e044-4eca-af14-e4f3f13310fc.1530641560157

[2] VK, Maaike Vos, “Justitie verdenkt voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte”,

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/justitie-verdenkt-voormalig-vvd-voorzitter-henry-keizer-van-oplichting-en-valsheid-in-geschrifte~b3bf45d1/

[3] https://nos.nl/artikel/2170684-rutte-henry-keizer-is-integer-en-alle-feiten-liggen-op-tafel.html

[4] https://www.annevondelingprijs.nl/winnaars/juryrapport-anne-vondelingprijs-2017/

https://nos.nl/artikel/2216026-follow-the-money-wint-prijs-voor-artikelen-over-ex-vvd-voorzitter.html

[5] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2170642-keizer-stuurt-iedereen-met-een-kluitje-in-het-riet.html?title=keizer-stuurt-iedereen-met-een-kluitje-in-het-riet

[6] “Aangifte van oplichting tegen bestuurders Facultatieve en Henry Keizer c.s.”

https://www.sobi.nl/aangifte-van-oplichting-tegen-bestuurders-facultatieve-en-henry-keizer-c-s/

[7] Jorritsma: ‘Niet afgaan op oppervlakkig onderzoek van journalist’

https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10322402/jorritsma-zaak-keizer-schadelijk-voor-vvd

[8] https://www.vn.nl/integriteits-index-6/

From → 1. Actueel

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: