Spring naar inhoud

Vooral vermogende ouderen vrijgesteld van woningforfait

1 februari 2018

__________________________________________________________________

In een recent publicatie van het CBS wordt gesteld dat vooral vermogende ouderen vrijgesteld worden van het woningforfait. In werkelijkheid ligt natuurlijk het gros van de zogenaamde eigen woning eigenaren aan het overheidsinfuus.

Het is verbazingwekkend dat de mensen zich nog steeds opwinden over een onbetrouwbare overheid, hetgeen gezien het motto van deze site toch al jaren een pleonasme is. Elke redenering van een politicus is immers altijd pour les besoins de la cause en die vermindering van de dividendbelasting moest toch ergens van betaald worden?

__________________________________________________________________

Het CBS meldt op basis van de gegevens in de maattabel:

“Bijna 22 procent van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Van de helft van deze huishoudens was de hoofdkostwinner 68 jaar of ouder, het doorsnee vermogen was ruim 93 duizend euro”

Onderstaande tabel laat zien hoe de bijtelling eigenwoningforfait voor 2018 geregeld is.

Het gevolg van de Wet Hillen is dat je bij een hypotheekrente van 3,1% en een huis in de categorie € 75.000 – € 1.060.000 niets te maken met de bijtelling EWF tot een hypotheekbedrag van 22,6% van de WOZ-waarde. Weliswaar heb je dan ook geen HRA.

De eigen woning kan worden opgevat als een consumptiegoed of een vermogensgoed. In de eerste situatie wordt de hypotheekrente niet afgetrokken en vindt er ook geen bijtelling EWF plaats. In het tweede geval wordt de economische huurwaarde van de woning (ca 4,5% WOZ-waarde) als inkomen gerekend en mag je de kosten van de eigen woning incl. hypotheekrente aftrekken.[2]

Het huidige hybride eigen woning stelsel is een grabbelton om de welgestelde eigen woning bezitter in elk opzicht te ontzien. Alle hypotheekrente die het eigen woning forfait overstijgt wordt ten onrechte afgetrokken.

We vatten de CBS-gegevens van de maattabel [1] even gecomprimeerd samen, het totaal aantal huishoudens 2016 bedraagt overigens 7.721.000:

Op basis van zijn eigen maattabel  had het CBS dus ook de volgende conclusies kunnen trekken:

(a) De eigen woning bezitter profiteert aanvankelijk fors van de hypotheekrenteaftrek, voornamelijk door een veel te lage bijtelling van het eigen woning forfait die bij lange na de betaalde hypotheekrente niet compenseert, laat staan dat deel (gemiddeld 34% 2014) van de eigen woning dat met eigen vermogen is gefinancierd.

{zie de bijdrage Inkomen uit vermogen (revisited)}

(b) Het is redelijk normaal om in dertig jaar je volledige hypotheek af te lossen. Als je dat op 65-jarige leeftijd nog  niet volbracht hebt dan is dat een typisch voorbeeld van eigen schuld dikke bult. Het is dan ook helemaal niet logisch dat aan eigen woning bezitters op die leeftijd nog hypotheekrenteaftrek wordt gegeven. Die zelfde hypotheekrenteaftrek zorgt er immers mede voor dat die hypotheek niet eerder werd afgelost. Politieke partijen als de VVD en het CDA (beide van die “Wet Hillen”) zijn hier in belangrijke mate verantwoordelijk voor.

(c) De CBS vermogencijfers zijn uiterst incompleet. (zie de bijdrage Vermogen huishoudens 31-12-2014 “2015”) en zullen gezien de hoogte van het pensioenvermogen, kapitaalverzekeringen etc. voor boven 65-jarigen aanzienlijk hoger uitvallen. Die kapitaalverzekeringen worden ook nog ten dele aangehouden om de hypotheek af te lossen. [3] De cijfers in de maattabel zijn dus volstrekt onvolledig.

Met de kapitaalverzekeringen eigen woning is een totaal bedrag tussen de € 32 tot 37 miljard gemoeid op termijn oplopend tot het luttele bedrag van zo’n € 200 miljard. [4] Het aandeel pensionado’s is mij niet bekend.

(d) De CBS besteedbaar inkomen cijfers zijn ook volstrekt misleidend. Voor een uitgebreide behandeling zie de bijdrage Inkomen uit vermogen (revisited) . Het volstaat hier door er op te wijzen dat het besteedbaar inkomen voor 2014 (laatst bekende inkomensstatistiek) inclusief een hypotheekrente aftrek van € 31,5 mld. en bijtelling inkomen uit vermogen eigen huis van € 29,9 mld. en dus per saldo op een negatief inkomen eigen woning van -€ 1,6 mld. uitkomt. De bijtelling op basis van 4,5% WOZ-waarde had voor 2014 overigens € 45,7 mld. bedragen. In Chinees rekenen excelleert het CBS.

Dat er van het gemiddeld besteedbaar inkomen geen hout klopt, blijkt ook uit de tabel. Dat krijg je als je het inkomen uit vermogen systematisch onvolledig en dus onjuist voorstelt.

Een verantwoorde conclusie trekken op basis van deze CBS-cijfers is dus niet mogelijk of het moet zijn dat bijna alle beter gesitueerden (de zgn U.M.C) op een of andere manier aan het HRA-infuus liggen. Dat is nu eenmaal één van de anomalieën in ons belastingstelsel. Daarvan is de vrijstelling EWF van de Wet Hillen slechts een relatief onbetekenend privilege.

____________________

Laatst bijgewerkt 1 februari 2018

Disclosure: Ik profiteer al sinds 2003 van die belachelijke Wet Hillen, kennelijk  ingegeven door CDA-rentmeesterschap. Zoals bekend zorgen rentmeesters historisch gezien altijd goed voor zichzelf. (vgl ook Louis Paul Boon, Pieter Daens)

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/05/vooral-vermogende-ouderen-vrijgesteld-van-woningforfait

[2] Die 4,5% WOZ-waarde is een gedateerd CPB-cijfer waarmee huurders nog wel eens mee worden lastig gevallen. In werkelijkheid is de WOZ-waarde ca 20% opgedreven door de hypotheekrenteaftrek en dat is al in dit cijfer gecorrigeerd. De commissie parameters pensioenfondsen rekent met 5% rendement voor onroerend goed. De belastingdienst denkt dat ik fluitend 5,38% maakt over mijn vermogen.

[3] https://www.homefinance.nl/nieuws-blog/blogberichten/4125/dnb-laat-zich-horen/

Het voorstel van DNB is natuurlijk niet geheel belangeloos, want dit ontlast de balans van de banken ……… en daarna schaffen we de Wet Hillen af. Q.E.D – zie het motto van deze site.

[4] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-192774.pdf,

“Op basis van een eerdere uitvraag onder verzekeraars, raamt DNB dat er op dit
moment 32 tot 37 miljard euro aan kapitaal is opgebouwd in KEW-polissen. ”

en

” De waarde van deze polissen zal volgens ramingen van het Verbond gedurende de looptijd oplopen tot 200 miljard. Ongeveer 20% van de KEW-polissen betreft beleggingshypotheken. De overige 80% betreft (een combinatie van) spaar- en levenshypotheken. “

Advertenties

From → 1. Actueel

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: