Spring naar inhoud

De belastingdienst (revisited)

17 december 2017

___________________________________________________________________________

Uit de diverse bijdragen op deze site weten we dat de belastingdienst een bordeel is. [1]  Dat is in belangrijke mate, zo niet grotendeels, te wijten aan de slechte controle van onze Tweede en Eerste kamer op de regering, die deze open wond jaren heeft laten dooretteren.

Het recente, door Wiebes onder de pet gehouden, debacle van de inning van de erfbelasting is daarvan een pregnant voorbeeld. Als zelfs het clubblaadje de accountant schrijft dat de Tweede Kamer laaiend is over de computerproblemen bij de belastingdienst dan is er wel wat aan de hand.[2] Primair hebben de burgers echter alle reden om laaiend te zijn op de Tweede kamer die al jaren op zijn handen zit en niet ingrijpt door b.v. een parlementaire enquête te houden.

Ook zonder ICT-problemen is het erfrecht overigens een hoofdpijndossier dat nodig op de helling moet om de rechtsongelijkheid te adresseren. [6]

___________________________________________________________________________

§1 Inleiding

De Tweede Kamer, opvallend genoeg de coalitiepartijen voorop, is volgens de NRC geschrokken en eist nadere opheldering over de problemen van de inning van de schenk- en erfbelasting.[3]  „Dat het een janboel is bij de Belastingdienst wisten we toch al?, was het commentaar van Henk Nijboer. Nu klopt dat laatste want we hebben al vele jaren kneuzen van Staatsecretarissen van Financiën {de Jager (2007-2010), Weekers (2010-2014) en Wiebes (2014-2017)}, die van de belastingdienst een bordeel gemaakt hebben. [2] Ik kan me overigens niet herinneren dat Nijboer, PvdA-kamerlid sinds 2012, veel moeite heeft gedaan om van die kneuzen af te komen.

Ook van Weyenberg (D66) was van mening dat Staatssecretaris Snel het “dramatischer aantrof dan hij had gedacht”. Nu zit Van Weyenberg ook pas sinds 2012 in de Tweede Kamer en hij heeft kennelijk nog niet genoeg inwerktijd gehad om al die rapporten over de belastingdienst tot zich te nemen. [4] Hij was dan ook niet in staat om zijn partijgenoot Snel tijdig en adequaat te informeren over de puinhoop bij de belastingdienst. Overigens had Snel (ambtenaar ministerie van Financiën, vanaf 1995 en plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken, ministerie van Financiën, tot 2009) ook gewoon de krant kunnen lezen of contact kunnen houden met zijn oud-collega’s.

Kamerlid Omtzigt (2003 – heden !), nooit te beroerd om oppositie te voeren en nogal gehandicapt door regelmatig opspelend Mild Cognative Impairment (MH17) stelde dat „de top van de Belastingdienst in de afgelopen jaren niks heeft geleerd”. Dat geldt kennelijk ook voor de opeenvolgende staatsecretarissen. Minister Wiebes mag zich inmiddels van Rutte bezig houden met de zware klus van de energietransitie. Met een IQ van 500 zal hij al zijn hersencellen hard nodig hebben, hopelijk gebruikt hij ze deze keer wel goed.

Dat de belastingdienst niet geheel op orde is, weet de Tweede Kamer al jaren. Omdat bijna alle politieke partijen pakjes boter op hun hoofd hebben wordt een parlementaire enquête al velen jaren vooruit geschoven. De trappen worden nooit van bovenaf schoongeveegd en het Rijk loopt daardoor vele miljarden mis.

§2 De opbrengst erf- en schenkbelasting

Maar hoe groot is dat ICT-probleem eigenlijk? Het gaat normaal jaarlijks om zo’n 140.000 erfenissen en op basis van de 20/80-regel dek je dan 80% van de belastinginkomsten af door 20% van de aanslagen met voorrang te behandelen. Omdat de vermogens notoir scheef zijn verdeeld is dat dekkingspercentage in geld voor die 20% nog veel hoger. Laten we dus even naar de werkelijke cijfers kijken.

De meest recente cijfers over erfenissen zijn uit 2014 en kunnen als volgt worden samengevat [5]:

(1) Door je te concentreren op de erfenissen groter dan € 100.000 (ruim 25 % van de erfenissen) hark je dus bijna 87% van de belasting binnen. Wiebes had er dus best wat harder aan mogen trekken.

(2) De fiscus schijnt een achterstand te hebben van € 450 mln. in de heffing van de erfbelastingheffing. Blijkens de miljoenennota 2015 bedroeg de schenk- en erfbelasting opbrengst in 2014 € 1.606 mln. Stellen we het aandeel van de erfbelasting arbitrair op 87% dan gaat het dus voor 2014 in totaal om ca € 1.390 mln.

____________________

Laatste bijgewerkt 18 december 2017

[1] Bij voorbeeld: Het datamijnenveld bij de belastingdienst

en De belastingdienst is een bordeel.

[2] https://www.accountant.nl/nieuws/2017/12/kamer-laaiend-over-nieuw-probleem-fiscus/

[3] https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/14/menno-snel-overvallen-door-problemen-bij-fiscus-a1585058

[4] Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan

[a] De door het Ministerie van Financiën aan de ABVA-KABO uitbestede  rijksideëenbus:

https://www.fnv.nl/zoeken?query=belastingdienst+rapporten&cname=default

[b] De Algemene Rekenkamer die zijn jarenelange bevindingen zo wollig en de kool en geit sparend opschreef dat zij die mede aan de hand van [a] moest verduidelijken:

Algemene Rekenkamer, “Handhaving belastingdient”, http://www.rekenkamer.nl/dsresource?objectid=25006&type=org , 30 november 2016.

[c] https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2017/10/11/rapport-over-tussenstand-vernieuwing-van-belastingdienst

[d] https://www.accountancyvanmorgen.nl/2017/10/11/rekenkamer-vernieuwing-belastingdienst-traag-kosten-en-baten-onduidelijk/

[e] https://www.volkskrant.nl/economie/belastingdienst-ziet-zelf-inning-kan-gevaar-lopen~a4511741

” ‘De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd.’ De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een fors deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar belastingambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft.”

[5] Ook het CBS heeft zijn eigen bordeel dat (vernieuwde) Statline heet. Als u geschiedenis wilt schrijven kunt u daar terecht:

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/navigatieScherm/zoeken?searchKeywords=nalatenschappen

De cijfers worden zogenaamd elk jaar bijgehouden, maar 2011 is het laatste jaar dat beschikbaar is en zo erg loopt de belastingdienst ook weer niet achter.

Een CBS-gelegenheidswerkje over dit onderwerp dat Statline nog niet heeft gehaald is:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/05/minder-vermogen-nagelaten-in-2014

En hier zijn de geciteerde cijfers aan ontleend.

[6] Ook zonder ICT-problemen is het erfrecht belastingtechnisch een hoofdpijn dossier:

[a] http://www.andredevos.nl/artikelen/23/erfbelasting-daalt-met-half-miljard

[b] Arie C Rijkers, “Een inkomensbegrip voor de 21e eeuw”

https://www.tilburguniversity.edu/upload/6dfcaed5-d0de-4c63-9527-efd6d16ca07c_130562_oratie_A_Rijkers.pdf

From → 1. Actueel

2 reacties
 1. Dhr JC Kortekaas permalink

  Ook hier geldt dus dat nog geen 10% van de erfenissen 87% van de opbrengst levert.
  Wellicht kan hier dan wel eens louterend gedenivelleerd worden.

  Van de nood een deugd maken.

  De incassoproblemen bij de belastingdienst leiden er toe dat erfenissen onder de 100.000 euro onbelast blijven.

  De rest van 9% wordt handmatig vastgesteld. Zoals het nu dus anno 2017/2018 al gebeurt.

  Geen gezeik, iedereen blij.

  SS doet het Snel.

  • In de tabel was het voor 2014 25,7% van de erfenissen die 86,9% van de waarde van alle erfenissen representeren. Van de restpost is nog een mij onbekend deel vrijgesteld van erfbelasting door de vrijstellingen. Overigens is vermoedelijk een substantieel deel van het ondernemingsvermogen (€ 873 mln.) materieel ook uitgesteld tot Sint-Juttemis.(zie de afscheidsrede van A.C. Rijkers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: