Spring naar inhoud

Het hele eieren eten

4 augustus 2017

____________________________________________________________________________________________
Als volstrekte leek ben je, net als destijds bij de Tsjernobyl crisis (1986),  volstrekt aan de goden overgeleverd als je het bij de recente eierencrisis van de media of overheid moet hebben.

We zullen in deze bijdrage enkele punten op een rijtje zetten.

____________________________________________________________________________________________

Voor de geruststellende eigenschappen van de stof Fipronil gaan we even bij Wikipedia te rade. [1] Van mijn imkeropleiding weet ik mij nog te herinneren dat die deskundigen het destijds ook zo bij het rechte eind hadden toen deze stof werd toegelaten. Die deskundigen waren toen ook volstrekt onafhankelijk van de producent (BASF). Veel bijen konden het helaas niet navertellen. Meningen van deskundigen over dit onderwerp kunnen we dus voor de eigen veiligheid gevoeglijk naast ons neerleggen.

Kernpunt is dat Fipronil kennelijk in Europees verband voor ons voedsel een verboden stof is die niet in eieren, vlees en/of mest hoort voor te komen. Als dat wel het geval is, is er dus something rotten in the state of The Netherlands (and Belgium) en dat is dan niet overdreven. Inmiddels is duidelijk dat die rot al een tijdje aan de gang was.[6] De mensen die werkzaam zijn op de werkvloer wisten het al een tijdje, alleen de toezichthouders  en de belangenorganisaties en grutters zijn recent uit hun winterslaap ontwaakt.[3;6]

Het is dus terecht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maatregelen neemt. Als de NVWA eieren die mogelijk aan fipornil -praktijken zijn blootgesteld nog niet gecontroleerd heeft, kan zij consumenten moeilijk aanbevelen om deze eieren te nuttigen, daar moet je  minstens hoogleraar voedingsleer of toxicologie voor zijn (geweest) en dat is niet iedereen gegeven. Dat de media en uiteraard de belangenorganisaties over de arme meneer Freek van Zoeren heenvielen valt te begrijpen, maar was gezien de stand van het onderzoek op dat moment onvermijdelijk als je de consument tenminste geen rad voor ogen wilt draaien. Omdat de NVWA onder het Ministerie van Economische Zaken valt, hadden de belangenorganisaties dat mogelijk wel van de heer Van Zoeren verwacht, je maakt je tenslotte niet voor niets sterk om dat op deze wijze te organiseren.

Laten we de cijfertjes eens voor zich zelf laten spreken. Elke boerderij heeft een eigen eicode:

Helaas hebben wij geen inzicht in het marktaandeel (aantal eieren) van deze bedrijven. Volgens de NRC gaat het om ca 20% van de bedrijven, maar om welk deel van de eierenproductie? [3] Gezien de kaalslag op de schappen bij de supermartkt is dat marktaandeel kennelijk fors. De leghennenbedrijven mogen dan in een zeer zwart daglicht gesteld worden [4], maar als 20% van die bedrijven de weg weet te vinden naar het wondermiddel zonder zich af te vragen hoe dit wondermiddel werkt, dan heeft die industrie dus een flinke hoeveelheid eierstruif op het hoofd en minstens nog wat uit te leggen. Dat geldt ook voor de grutters die onderdeel uitmaken van die keten en kennlijk niet in de gaten houden wat er op de werkvloer gebeurt.

Gezien het belang zouden de burgers zo zoetjes aan toch wel mogen weten hoeveel eieren we inmiddels geconsumeerd hebben als eieren en als grondstof voor de bereiding van ons voedsel. Al was het maar om te weten aan welke leghenbedrijven (namen moeten we hebben, geen eiernummers) we de productie niet verantwoord kunnen overlaten. Hebben die vleeskippen overigens geen last van jeuk gedurende hun kort en bescheten veertigdaagse leven? [5]

De gevolgen voor de export naar Duitsland zullen vermoedelijk ook aanzienlijk zijn en de Nederlandse belastingbetaler zal er gezien de agrarische lobby wel weer ten dele voor opdraaien. [7]

__________

Laatst bijgewerkt 4/8/2017

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Fipronil

[2] https://www.theguardian.com/environment/2013/jul/16/eu-fipronil-ban-bees (oude jaargangen van Bijenhouden heb ik inmiddels weggegooid)

[3] https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/boeren-waren-blij-met-wondermiddel-12363695-a1568877

[4] https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/04/de-eiercrisis-is-maar-klein-het-falen-g-r-o-o-t-12373952-a1568943

“De opmerking van de inspecteur-generaal om voorlopig helemaal geen eieren meer te eten was niet in overeenstemming met zijn taak als autoriteit.”

Hij had natuurlijk gewoon moeten zeggen: “dooreten en verder je bek houden”

[5] https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/vleeskuikens

[6] https://www.volkskrant.nl/binnenland/gifeieren-uit-drenthe-mogelijk-al-meer-dan-een-jaar-verkocht~a4509212/?internal_link_4

[7] http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/fipronil-funde-in-eiern-was-der-skandal-fuer-verbraucher-bedeutet-a-1161371.html

From → 1. Actueel

2 reacties
 1. Dhr JC Kortekaas permalink

  9 augustus is inmiddels duidelijk dat de twee Barnevelders al een paar jaar bezig waren met hun ontsmettende werk.
  .
  Dus zit fipronil al jaren in de eieren en de afgeleide producten.

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid besloot gisteren een onderzoek te starten wie het zo lang onder de pet heeft gehouden. De Belgen verwijten het vandaag de Hollanders.

  Maar, het schema

  1.Pasteur Roemenië fabriceert en levert aan
  2.Poultru-Vision Belgie naar
  3.Chickfriend Barneveld

  Als je schadevergoeding wil , pak Pasteur, de multinational.

 2. Dhr JC Kortekaas permalink

  Het spul zit waarschijnlijk al jaren in eieren. Dit jaar zijn de normen aangescherpt. men ging maar is rustig controleren. Het is vergelijkbaar met Maria Sjarapova en haar meldonium gebruik. Wist niet beter.

  Juni 2016 was waarschijnlijk al een eerste melding.

  Er is niet adequaat op gereageerd.
  Dieptepunt was de NVWA-man in Nieuwsuur.
  Hij wilde graag een dag later bij Eva Jinek nogmaals op de buis.
  Toen was de maat vol bij EZ-Landbouw.

  Het spul zit overal in vlooienbandjes, mierenlokdoosjes.

  Decennia lang zal er geprocedeerd worden over de schadevergoeding.

  Poultry-Vision uit het zuidelijk koninkrijk verkocht het spul aan onbevoegde kippenvrienden uit Barneveld., ChickFriend onder het label van een goedgekeurd middel waar fipronil in was gemengd.

  De landbouwvariant van de dieselschandalen.

  Alleen betreft het hier geen industriele conglomeraten maar 2 cowboys uit Barneveld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: