Spring naar inhoud

De NRC checkt er weer losjes op los

11 maart 2017

________________________________________________________________

Mijn favoriete avondblad de NRC maakte er gisteren weer een potje van bij het checken van de feiten.[1] Ik wil het hier hebben over twee onderwerpen die al eerder aan de orde kwamen. Het gaat om de teleurstellende groei van ons bbp veroorzaakt door het overheids wanbeleid van Rutte I en II [2] en onze defensieuitgaven,

Commentaar hoef ik verder nauwelijks te leveren. Sinds die Belg Peter Vandermeersch de scepter zwaait bij de NRC is de kwaliteit van die krant hardhollend achteruit gegaan en een soort Suske en Wiske prentenboek geworden als we even afzien van het verleden met die dampende doofpot. De kwaliteit van de economieredactie onder de bezielende leiding van Marike Stellinga (ex-Elsevier) is helemaal tenenkrommend. Elke Belg heeft een flesje Maggi in het dashboardkastje van zijn auto voor als hij zijn auto in de soep rijdt. Ik vraag mij af wat Peter Vandermeersch in zijn dashboardkastje heeft liggen? Als de Telegraaf straks door die Belgen wordt overgenomen zal de bedroevende kwaliteit van dat blad, overigens met uitzondering van de financiële redactie, zo mogelijk, nog wel verder achteruitgaan.

_____________________________________________________________

§1 Defensie – Enzo van Steenbergen

§1.1 De feiten (begroting 2017) [3]

§1.2 De fact check

De fact check Lodewijk Asscher: ‘Je moet landmacht, luchtmacht of marine opdoeken om 1 miljard te bezuinigen in Defensie.’

Lodewijk Asscher (PvdA) zei tegen Roemer (SP) dat hij de luchtmacht, de landmacht of de marine moet opdoeken, wil hij zijn doelstelling om 1 miljard euro te bezuinigen op Defensie halen.

De SP wil inderdaad 1 miljard euro bezuinigen op Defensie. Maar Asscher vergist zich erin dat daarvoor de landmacht, de luchtmacht of de marine opgedoekt moet worden. Wie de uitgaven van het ministerie van Defensie (totaalbudget: 8,7 miljard euro) bekijkt, ziet dat het alleen voldoende is om de landmacht op te doeken. Dat zou 1,2 miljard euro opleveren.

Het opdoeken van de marine (721 miljoen euro) of de luchtmacht (338 miljoen euro) is alleen samen voldoende om tot een bezuiniging van 1 miljard euro te komen.

We beoordelen de stelling als grotendeels waar, omdat de situatie eigenlijk nog scherper ligt dan Asscher suggereert.

§1.2  Commentaar

In de grafiek kan ik wel een paar andere posten die voor bezuiniging in aanmerking komen aanwijzen. Bovendien moet de kind met een waterhoofd overhead en materiaal nog aan de taakuitvoeringen landmacht, marine en luchtmacht worden toegerekend. Nu heeft Enzo van Steenbergen bij de NRC defensie in zijn portefeuille, maar hij had toch even bij Philip de Witt Wijnen zijn licht op kunnen steken om te vragen hoe economen dit soort kosten toerekenen.

Waarom de Nato 11 tot 13 keer zoveel moet uitgeven aan Defensie als de Russen aan het Ministerie van Oorlog , wordt met één blik op bovenstaande grafiek met die gigantische overhead ook direct duidelijk. We roepen onderstaande tabel ook nog maar even in de herinnering op:

Bovendien tel ik altijd graag de ontwikkelingshulp mee:

§2 De ontwikkeling van het bbp – Philip de Witt Wijnen
§2.1 De feiten

Aan de bijdrage bbp 1950-2017 ontlenen we de volgende tabel en grafiek:

Nederland bevindt zich dus in het goede gezelschap van de knoflooklanden.

242_10

242_11

§2.2 De factcheck
De fact checkEmile Roemer (SP) : ‘Nederland was later terug op het economisch niveau van 2008 dan de omringende landen’

De SP-leider blijft volhouden dat het bezuinigingsbeleid van de huidige regering van VVD en PvdA slecht is geweest voor het economisch herstel. Omringende landen, zo noemde hij als voorbeeld, als “Engeland”, België en Duitsland waren veel eerder uit de economische crisis dan Nederland. Zij zaten ,,eerder op het niveau van 2008”, het jaar waarin de recessie in West-Europa begon. ,,Nederland was de laatste in de rij.”

We slaan er de jongste Europese cijfers erbij van bureau Eurostat, geactualiseerd op 9 maart 2017. Daaruit blijk dat Nederland in 2011 een bruto nationaal product had van 642,9 miljard euro (afgezet tegen het huidige prijsniveau). Dat was voor het eerst méér dan de omvang van de economie in 2008 (639,2 miljard).

België en Duitsland hadden het niveau van 2008 (354,1 miljard respectievelijk 2.561,7 miljard) volgens Eurostat als in 2010 overtroffen (365,1 miljard resp. 2.580,1 miljard). Maar het Verenigd Koninkrijk bereikte het bbp-niveau van 2008 (1.964,4 miljard euo) pas in 2012 (2.065,7) en was daarmee dus langzamer in het herstel dan Nederland.

De stelling van Roemer is onwaar.

§2.2 Commentaar

Nader commentaar lijkt mij overbodig. Nog een tip voor onze economieredacteur Philip de Witt Wijnen: als u de UK in de vergelijking meeneemt, moet u dat wel in GBP doen en niet in euro’s om het koerseffect EUR/GBP te elimineren (zie tabel). Nu is Philip de Witt Wijnen toch al niet één van de snuggerste, van de AOW-problematiek begreep hij ook al geen hout.

________________

Laatst bijgewerkt 11 maart 2017

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/10/dit-zijn-de-factchecks-van-het-eenvandaag-debat-tussen-asscher-en-roemer-a1549824

[2] https://basjacobs.wordpress.com/2016/09/19/de-rekening-van-rutte/

[3] https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/begrotingen/2016/09/20/x-defensie-rijksbegroting-2017/10.-x-defensie.pdf

From → 1. Actueel

2 reacties
 1. Dhr JC Kortekaas permalink

  “Mijn favoriete avondblad de NRC “, tja op sommige gebieden onovertroffen. Cultuur en Boeken.

  De economieredactie is inderdaad ondermaats.
  En als Bernard van Praag een beslissende brief schrijft wordt deze niet geplaatst.
  Factcheck:Waar

  Die ene emeritus-hoogleraar kan beter de hele economie-redactie vervangen.
  Goedkoper en beter.

  “Volgens Henk Krol (50Plus) weigerde NRC een brief van emeritus hoogleraar Van Praag te publiceren. Klopt dat? Lees hier al onze factchecks terug:…”

  • De stelling mag dan waar zijn, we weten nog steeds niet waar de brief overging. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/06/nrc-wil-brief-professor-van-praag-niet-plaatsen-7134240-a1548991. We kunnen het overigens wel raden, daar hebben we Stellinga niet voor nog, waarvoor wel trouwens?

   Het verhaal van Verbon en Hollander lijkt mij overigens duidelijk. Dat hele geleuter over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën is trouwens ook belachelijk met een discontovoet van 5% kan een blind paard zien dat er geen vuiltje aan de lucht is.

   Het is overigens zinloos om met de huidige redactie van de NRC te corresponderen. De fascistoïde Thierry Henri Philippe Baudet kreeg,naar ik aanneem tot voor kort, wel erg veel ruimte in de onovertroffen kolommen van de slijpsteen voor de geest.

   Die hele verhoging van de AOW-richtleeftijd is een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur, waarin Rutte I en II toch al excelleerde. (zorg, pgb, toeslagen, “bezuinigingen en ombuigingen” ongecoördineerd en ongestructureerd over de schutting gooien, belastingdienst, hervorming belastingstelsel, miljarden in de potten van de zorgverzekering, terwijl materieel sprake is van een omslagstelsel, etc,) Zonder flankerend beleid hou je echt niet al die ex-AOW’ers aan het werk. De sterftewinst op al die laagbetaalden die vanaf hun 15e gingen werken is ook evident. Dat de laag opgeleiden ook zo’n 6 jaar korter van hun pensioen en AOW genieten ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: