Spring naar inhoud

“KNOW THE PAST”

6 augustus 2015

___________________________________________________________

Ik heb geen kaas gegeten van macro-economie en dat wil ik graag zo houden. Het CPB heeft echter duidelijk geen kaas gegeten van geschiedenis als we de lezing van Laura van Geest van het CPB nader beschouwen en dat zullen we, hoe kan het ook anders, voor de overheidsschuld en het overheidstekort hier even doen. [1] We hoeven daarom alleen aan te geven wie es eigenlich gewesen is, en dat valt aan de hand van onze eerdere bijdrage De overheidsschuld niet al te moeilijk. Deze bijdrage kan dus uiterst kort zijn.

___________________________________________________________

1. De bewust slide uit de presentatie – lessons learned [1]

CPB

We hakken de grafiek eerste even in tweeën om het contrast met de werkelijkheid beter weer te kunnen geven:

2. General government gross debt – know the past I

kNOW THE PAS 1

3. General Government financial balance – know the past II

know the past 2

Zo de geschiedenisles voor vandaag zit er weer op.Ik hoop dat Laura van Geest er ook wat van opgestoken heeft. Begin september is haar herkansing.Teulings gaf er al eerder blijk van dat hij er geen hout van begrijpt, dus er is sprake van een bestendige gedragslijn bij het CPB. Aan Rutte en Dijsselbloem zal het in elk geval wel liggen, want die zijn politiek verantwoordelijk voor de jarenlange misinformatie naar hun burgers. [2] “Onze” media overigens ook.

___________

Laatste bijgewerkt 6 augustus 2015.

[1] CPB, “Presentatie: Sound Public Finances. Experience with Fiscal Institutions in the Netherlands”, http://www.cpb.nl/publicatie/presentatie-sound-public-finances-experience-fiscal-institutions-netherlands

[2] Dat Koning Willem-Alexander door de regering Rutte-Asscher voor het Gouden Koets karretje gespannen werd om in de troonrede 2013 (miljoennennota 2014) de volgende tekst te moeten voorlezen is dan ook een grof schandaal:

“Momenteel betalen alle Nederlanders samen – zelfs bij de huidige lage rentestand – 11 miljard euro per jaar aan rente over de overheidsschuld. Als de schuld groeit en de rente stijgt, gaat die rentelast steeds zwaarder drukken op economische groei, op betaalbaarheid van voorzieningen en op de inkomens van mensen.”

De toename van de belastingclaim in 2014 met € 77 mld. {!} zag onze regering “per ongeluk”even niet aankomen om van het CPB maar te zwijgen. In 2014 steeg het pensioenvermogen namelijk met € 229 mld. Nu was 2014 een uitzonderlijk jaar door de gedaalde rente. Bovendien had de Koning even moeten navragen bij het CPB wat er met het pensioenvermogen en met name de rendementen van de pensioenfondsen precies gebeurt als de rente stijgt. Tenslotte wordt bijna 86% van hun beleggingen in het buitenland belegd. Ik denk dat ze bij het beantwoorden van die vraag bij het CPB dan ook wel even bezig zouden zijn geweest. Ook denk ik dat de stijgende hypotheekrente eerder een gat in de begroting slaat door het HRA-infuus, maar daar mocht de Koning natuurlijk van Rutte even niets over zeggen.

De Koning, van huis uit trouwens historicus, is onschendbaar volgens art 53 van de grondwet. De ministers zijn verantwoordelijk, we moeten dus bij Rutte en Dijsselbloem zijn.

From → 1. Actueel

One Comment
 1. Dhr. JC Kortekaas permalink

  Bedrijven en particulieren kennen schuld en bezittingen. Zo niet onze calvinistische Overheid.

  Die spreekt slechts van Schulden.

  Bezittingen(belastingclaims,en echte bezittingen) zijn onbespreekbaar.

  Tegenover de staatsschuld staan de overheidsbezittingen. Op de accountantsdag op 23 november 2011 werden deze bezittingen becijferd op 800 miljard, dat is het dubbele van de staatsschuld.[16] De regering vindt het nut van een Staatsbalans beperkt.[17]

  Zoals blijkt uit de staatsbalans en tabel 2.6.5 waren in 2012 de bezittingen van de Staat 411,8 miljard euro en de totale schulden 436,2 miljard euro. Samen is er dus sprake van een negatief vermogen van slechts 24,4 miljard euro.[18] Hierbij is nog geen rekening gehouden met latente belastingclaims op de pensioenbesparingen in het Witteveenkader van circa 400 miljard euro.[19]

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Overheidsschuld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: