Skip to content

ZZP’er = klaploper

13 januari 2015

_________________________________________________________________________________________

Er is een hoop heisa ontstaan over de aanbeveling van de AFM om de zzp’ers een pensioenplicht op te leggen. Van de sterke zzp-lobby was het commentaar op twitter niet van de lucht. Mevrouw Vos mocht op de radio verkondigen dat het de verantwoordlijkheid van de zzp’er  is om voor zijn eigen pensioen te zorgen. Mocht dat door zijn geringe inkomen niet lukken (niet geheel denkbeeldig) dan was er volgens haar altijd nog de waardevaste AOW die een bodemvoorziening is.

Eerder betoogden we al dat de zzp’er ten onrechte door de fiscus in de watten wordt gelegd door de zelfstandigenaftrek en gedeeltelijke vrijstelling van de winst. [3] Dit leidt tot vergaande rechtsongelijkheid tussen een modale werknemer en de zzp’er. Als de zzp’er alleen recht zou laten gelden op de AOW dan zou mevrouw Vos nog gelijk kunnen hebben. Zij vergeet echter dat het echtpaar dat alleen AOW ontvangt ook nog recht heeft op toeslagen. Voor een zzp-echtpaar met alleen AOW is de huurtoeslag €  3.828 per jaar en de zorgtoeslag € 1.764 per jaar zodat de staat  (wij dus) er bijna € 6.000 bijlegt bij een huur van € 650 per maand. [2] Had de heer zzp’er verplicht een pensioen van € 10.000 opgebouwd en mevrouw zzp’er een pensioen van € 8.000 per jaar dan hadden ze geen toeslag ontvangen. Volgens het groot woordenboek der Nederlandse taal is een klaploper iemand die een ander altijd alles laat betalen. (Q.E.D)

Ik stel dan ook voor dat de zzp’er van die toeslagenregeling wordt uitgesloten: als echte ondernemer moet je dat risico toch zelf kunnen dragen of gelijk oversteken en dan ook een redelijke (flexibele) pensioenplicht. En mocht de zzp’er dat niet kunnen betalen dan is hij/zij misschien onderkruip(st)er en werkt hij/zij met al die niet gedeclareerde uren door de markt gedwongen beneden het wettelijk minimumloon? [4]

_________________________________________________________________________________________

Bijgewerkt 14 januari 2015

[1] http://fd.nl/economie-politiek/1088267/afm-wil-pensioenplicht-voor-zzp-ers

[2] http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

[3] Naar de stand 2015:

Bent u ondernemer, voldoet u aan het urencriterium en hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt?

Dan is de zelfstandigenaftrek in 2014 een bedrag van € 7.280.

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 in de volgende situatie:

  • U was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
  • U paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

Hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek [om onverklaarbare redenen toch nog C.M]] 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen_inkomstenbelasting_2014/ondernemersaftrek/zelfstandigenaftrek

De ondernemersaftrek is het gezamenlijke bedrag van de:

In 2014 is de vrijstelling 14% van de winst, nadat u deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen_inkomstenbelasting_2014/mkb_winstvrijstelling

[4] Om dat waardevast pensioen op te bouwen is bij pensionering ruwweg een pensioenreserve nodig van 22 x 18.000 of  € 396.000. Dat is inderdaad veel geld aangezien de helft van de pensionpremie veelal door de werkgever wordt betaald. Maar dat geld dat de werkgever betaalt, is gewoon loonruimte en wordt dus in feite onzichtbaar door de werknemer betaald. Een zzp’er die het pensioen dus niet meerekend in zijn uurtarief is dus in feite naast een klaploper ook nog een onderkruiper.

Advertenties

From → 1. Actueel

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: