Spring naar inhoud

Miljoenennota 2015 en vermogens huishoudens

27 september 2014

_____________________________________________________________________________________________

De Nederlandse vermogensstatistieken van het huishoudvermogen zijn een zootje zoals hier al eens eerder werd betoogd. Ik weet niet wat de ambtenaren van het Ministerie van Financiën gerookt hebben toe zij § 1.4.3. van het hoofdstuk uit de schaduw van de crisis  aan het papier toevertrouwden, maar de daarin genoemde cijfers in Figuur 1.4.1 slaan werkelijk nergens op. Dit maakt dat de analyse in dat hoofdstuk ook kant noch wal raakt.

Het benadrukt nogmaals mijn eerdere stelling dat het hoog tijd wordt dat CBS, CPB en DNB met uniforme cijfers komen. Daarnaast zou het handig zijn als het oog verder reikt dan het fiscale georiënteerde vermogensbegrip met de daarbij horende fiscale waardering. Tevens zouden de pensioenreserves eindelijk eens tegen reële waarde moten worden opgenomen, waarbij een inzicht in de verdeling naar vermogens- en inkomensdeciel uitermate nuttig zou zijn in het kader van de Pikety-discussie.

_____________________________________________________________________________________________

De gegevens uit de miljoennota 2015 (“MN”) [2] zijn in vergelijking met de CBS, CPB en DNB cijfers als volgt samen te vatten:

Tabel 1 de cijferbrei aan vermogensstatistieken

(1) Het zal duidelijk zijn dat het cijfermateriaal volgens figuur 1.4.3 uit de MN elke gelijkenis met de werkelijke cijfers mist.[1a]

(2) Het pensioenvermogen wordt veel te laag voorgesteld. Zelfs het aandeel van de staat (2015: ca € 491 mld) is hoger en hoger dan onze overheidsschuld. Het rendement op dat potje (2015: € 20,8 mld.) overtreft de betaalde rente ( 2015: € 8.4 mld.) op die overheidsschuld aanzienlijk. [5] De recente pensioencijfers kunnen als volgt worden weergegeven:

Tabel 2 Bruto en metto pensioenreserves

(3) In de MN wordt gesteld dat “1,1 miljoen huishoudens een huis hebben dat « onder water» staat”. De spaartegoeden en levensverzekeringen zijn echter, zoals uit tabel 1 blijkt, van forse omvang. Welke deel van dit vermogen materieel geblokkeerd en ge-earmarked is voor verplichte toekomstige aflossing van de hypotheek kan het CBS niet zeggen. Het moet toch een kleine moeite zijn voor DNB in het kader van haar, althans in het verleden niet bestaande toezicht op de banken, om deze cijfers, van essentieel belang voor dit toezicht, op te hoesten. Overigens komt door de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000 al een bedrag van € 3 mld. beschikbaar.

(4) Overigens geldt dat de meeste hypotheekbezitters, dankzij de lage rente en het nog steeds forse HRA-infuus de hypotheek makkelijk kunnen betalen en door die lage woonlasten best wat bij kunnen sparen om de hypotheek verder af te lossen. Slechts 8% betaalt immers het toptarief (52%) en de renteaftrek tegen 42% vermindert pas in het jaar 2042 tot 38%, voorlopig heeft men daar geen last van. Derhalve kunnen de de huizenbezitters “niet alleen direct ten koste van hun inkomen” extra aflossen, zoals de MN stelt. We citeren:

Als, bij wijze van rekenvoorbeeld, de nominale huizenprijzen vanaf 2014 met 2 procent jaarlijks stijgen, komen de prijzen over tien jaar weer op hetzelfde niveau als in 2008. Drie kwart van de huidige onderwaterhypotheken is in dit scenario weer boven water in 2024. De effecten van de crisis blijven dus nog een tijd voelbaar.

(a) Dit rekenvoorbeeld uit de MN maakt duidelijk dat de regering ervan uitgaat dat de inflatie tot 2024 op 1% p.j. blijft steken.

(b) Één kwart van de huidige onderwater hypotheken heeft dus nooit boven water gestaan. Dat komt ervan als je als Staat 125% hypotheken stimuleerde om de HRA voor de Upper Middle Class te optimaliseren.

(c) Geen woord over het herstel na de huizencrisis in de jaren tachtig. (30% daling) Het neo-Colijn beleid van de regeringen Balkenende IV en Rutte I en II heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de in vergelijking met het buitenland lage groei van de economie. Het oppotten van € 4 mld. zorgpremie (netto!) bij de zorgverzekeraars, terwijl we in feite een omslagstelsel hebben, is daar een fraai voorbeeld van.[3]

(d) Met 2% inflatie en 1% reële groei (4.0 wonen) zijn de huizenprijzen in 2021 weer op het niveau van 2008. Waarom er geen inhaaleffect zou zijn, net als in de jaren tachtig van de vorige eeuw door b.v. inhaalvraag vertelt het MN-verhaal niet. Het contante waarde effect van de lagere HRA door de “versobering van de HRA” is anders dan de MN suggereert, momenteel en in de nabije toekomst nog marginaal.

(5) Door de collectieve diefstal van de staat (vermogensrendementsheffing) wordt het sparen momenteel belast tegen 109 %.[4] Het is dus geen wonder dat versneld op de hypotheek wordt afgelost. Die extra aflossing wordt dus niet alleen veroorzaakt door “rente-arbitrage”, zoals de  MN stelt maar mede door de ordinaire diefstal van de Staat.

_____________

Laatste bijgewerkt 29 september 2014

[1] Data

[1a] http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/begrotingen/2014/09/16/miljoenennota-2015/miljoenennota-2015.pdf

[1b] CBS Statline, CBS, Statline, http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056NED&D1=a&D2=0&D3=a&D4=1-7&HDR=G1,G3,T&STB=G2&VW=T

Voor een uitgebreide analyse inclusief «onder water» hypotheken zie: Huishoudvermogens.

[1c] DNB, Statistieken, http://www.statistics.dnb.nl/huishoudens/index.jsp

http://www.statistics.dnb.nl/financieele-instellingen/pensioenfondsen/macro-economische-statistiek-pensioenfondsen/index.jsp

http://www.statistics.dnb.nl/financieele-instellingen/verzekeraars/macro-economische-statistiek-verzekeraars/index.jsp

[1d] Frank van Es, Henk Kranendonk, Vermogensschokken en consumptie in Nederland, CPB achtergrond document 18 maart 2014,http://www.cpb.nl/publicatie/vermogensschokken-en-consumptie-nederland

[2] De grafiek waaraan de MN-data zijn ontleend luidt als volgt:

(Click op tabel om te vergroten)

Vermogens volgens miljoenennota 2015

[3] http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/reservepot-zorgverzekeraars-vier-miljard-euro-te-hoog

[4] De 30 maands rente bedraagt momenteel ca 2,1%, de inflatie 1% en de rendementsheffing 1,2%. Per saldo is het belastingtarief om inkomen uit spaargeld dus 109%. Op elke € 10.000 spaargeld levert de burger jaarlijks € 10 in. De commissie Van Dijkhuizen II ging nog uit van 2,4% rente.

[5} “412 euro per seconde: zo snel stijgt de staatsschuld”, heet het nog steeds op onze Nationale staatsschuldleugenmeter van onze financiële Wizkid Jeroen de Boer, daarbij het “pensioensparen” van de overheid gemakshalve over het hoofd ziend. 4,25% van zo’n €491 mld. is toch mooi € 20,8 mld. jaarlijks rendement. De rente mag dus best wat stijgen voordat de Staat in de problemen komt.

http://www.z24.nl/economie/412-euro-per-seconde-stijging-staatsschuld-blijft-financiele-last-497884

En dan ook nog de lezers bang maken met een voor onze pensionado’s welkome rentestijging.

 

From → 2. Archief

One Comment
 1. Dhr. JC Kortekaas permalink

  “Staatssecretaris Eric Wiebes zei het in mei 2014 zo in de senaat:

  “Wij blijven ook wereldkampioen in het naar achteren schuiven van belastinginkomsten. Met de latente belastinginkomsten op de huidige pensioenpot hebben we het zomaar over 400 miljard latente belastinginkomsten die we naar de toekomst hebben geschoven. Dat is drie keer onze aardgasbel die er nog over is.”

  Een anonieme DNB-man kwam op de jaarlijkse pensioenmeeting in ’t Spant in Bussum al bij me klagen dat het officiele DNB-beleid niet deugt.

  “Nederland bulkt van het geld, en er wordt alles aan gedaan dit statistisch verborgen te houden.”

  Naar nu blijkt zelfs in de Miljoenennota.

  Het eerste dat sneuvelt bij Dagobert Duck is de exacte waarde van zijn geldpakhuis.

  Pas als de zware Europese jongens het hebben leeggehaald, wordt de omvang duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: