Spring naar inhoud

Onze staatsschuld – Mea Culpa??

15 juli 2014

From: cormol100@gmail.com   (alias adres)

Sent: 15 July 2014 10:24
To: ‘nrc@nrc.nl’; ‘redactie@volkskrant.nl’; ‘secretariaat@trouw.nl’; ‘redactie-i@telegraaf.nl’; ‘redsec@fd.nl’; ‘redactie@ad.nl’; ‘redactie.elsevier@elsevier.nl’; ‘redactie@parool.nl’
Cc: ‘groene@groene.nl’; ‘redactie@vn.nl’
Subject: Onze staatsschuld – Mea Culpa??

Geachte redactie,

Jarenlang is het Nederlandse volk systematisch voorgelogen door onze MP, politici en de media over de hoogte van onze Nederlandse staatsschuld. Ook het CPB, CBS  en DNB hebben daar hun steentje aan bijgedragen. Zelfs onze koning werd voor het gouden koets karretje gespannen en mocht in de troonrede 2014 het Nederlandse volk (op gezag van Rutte) aantoonbaar onjuist voorhouden:

 “Momenteel betalen alle Nederlanders samen – zelfs bij de huidige lage rentestand – 11 miljard euro per jaar aan rente over de overheidsschuld.
Als de schuld groeit en de rente stijgt, gaat die rentelast steeds zwaarder drukken op economische groei, op betaalbaarheid van voorzieningen en op de inkomens van mensen.”

Voor de bewijsvoering verwijs ik naar de onderstaande drie grafieken en het uitgebreidere artikel op mijn site. Jarenlang zijn we lastig gevallen over de eisen van het Stabiliteitspact, terwijl daar geen enkele reden toe was.

Aantoonbaar is dat de media hun voorlichtende taak aan het publiek hebben verzaakt en de politici onvoldoende op de huid hebben gezeten om de waarheid boven tafel te krijgen. Waarvan acte.

U heeft natuurlijk de mogelijkheid om deze fout te herstellen met een Mea Culpa. De ervaring leert dat dit er niet inzit, onze media maken immers nooit fouten. Vandaar dat ik deze open brief op mijn site plaats.

Met vriendelijk groet,

Cor Mol

P01 000 Nederland gaat gebukt onder de schulden

Leugen 1 – De staatsschuld is te hoog en leugen 2 De staatsschuld stijgt

P07 0010 Overheidsschuld met en zonder

Korte toelichting: De jaarlijkse pensioendotaties zijn niet belast en worden belast bij uitkering. Jaarlijks wordt zo ca 52% van ruim € 43 mld.  of € 23 mld. belasting en sociale premies gederfd.

De belastingclaim op de pensioenreserves bedraagt eind 2013 ca € 460 mld. meer dan de hele overheidsschuld.

De financiële vaste activa verworven tijdens de bankoperatie verhogen weliswaar de schuld, daar staan echter bankactiva tegenover.

 Leugen 3 De interestlast op de staatsschuld wordt ondragelijk

P100080 Grafiek rentelast

Korte toelichting: De dalende rente maakt dat de interestlast fors afneemt. Daarnaast wordt op de belastingclaim op de pensioenreserves van € 460 mld jaarlijks zo’n 20 mld. rendement gemaakt zodat we jaarlijks 20 – 11 (rente staatsschuld) zo’n € 9 mld. verdienen op onze staatschuld. De rode stippellijn neemt dit effect mee. De staatsschuld is immers belegd in de pensioenpot en de staat heeft niets te vertellen over het beleggingsbeleid een democratisch deficit van de eerste orde.

De rentelast daalde van 6,3% bbp_oud in 1992 naar 1,7% bbp_oud in 2013 ( € 10,4 mld.) met een gemiddelde rente in 2013 van 2,4%, Dit was het laagste bedrag sinds 1983. De rode stippellijn (vanaf 2000) geeft de werkelijke rentelast na aftrek van het jaarlijkse rendement van de staat op de belastingclaim tegen 4,25%. De dalende rente op de overheidsschuld en de oplopende pensioenreserves vergroten het verschil. Sinds 2010 betalen we dus materieel geen rente meer, maar verdienen aan onze staatsschuld, al zou u dat als u onze politici en de media (b.v. VK -Z24) mocht geloven niet zeggen.

Voor nadere toelichting zie bijdrage verwijderd – actueel hier

Daar vindt u ook verwijzingen naar andere auteurs en bronnen.

 Update 28 juli 2014: Uiteraard niets vernomen m.u.z. een nette automatische ontvangstbevestiging van Elsevier. 

From → 1. Actueel

2 reacties
 1. Dhr JC Kortekaas permalink

  Ook de DNB draait om de hete overschotsbrij heen. Jarenlange exportoverschot van 3 tot 4 miljard per maand ontwricht de Nederlandse en Europese economie.

  “Met een gemiddelde omvang in de afgelopen drie jaar van 9,2% ligt het Nederlandse overschot historisch en internationaal gezien op een hoog niveau, en boven de Brusselse grenswaarde van 6%. ”

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2014/dnb309964.jsp

  Het grote geldpakhuis van de Nederlandse Pensioenfondsen ontwricht de economie.
  Dagobert Duck wilde ook zijn geluksdubbeltje niet kwijt. Nederland wil het monster van de pensioenfondsen slechts beteugelen in het Witteveenkader. Dat zal onvoldoende zijn. De rente gaat zo richting de 0% want Nederland bulkt van het geld.

 2. Dhr JC Kortekaas permalink

  Er zijn lichtpuntjes. Langzaamaan wordt het duidelijk dat maagd Rutte incest pleegt met zijn dochter het ABP. Ook andere kinderen, grote pensioenfondsen en verzekeraars met grote fiscale posten met latente belastingen, worden bezocht. Shell pensioenfonds probeert nog enige weerstand te bieden, maar zit ook in de houdgreep van het Witteveenkader. De schuld van papa overheid wordt meer dan gecompenseerd door zijn bevoorrechte kinderen.

  Staatssecretaris Eric Wiebes zei het in mei 2014 zo in de senaat:

  “Wij blijven ook wereldkampioen in het naar achteren schuiven van belastinginkomsten. Met de latente belastinginkomsten op de huidige pensioenpot hebben we het zomaar over 400 miljard latente belastinginkomsten die we naar de toekomst hebben geschoven. Dat is drie keer onze aardgasbel die er nog over is.”

  Of het forum Me Judice al in 2012

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nederland-puissant-rijk-maar-gierig-als-een-oude-vrek

  Bij het verdwijnen van het geloof in een persoonlijke God wordt Calvijn meer en meer de steunpilaar van de Nederlandse Overheid. We zullen ons Europees arm blijven rekenen om niet in de val van de hoogmoed te vallen. Misschien kan een toekomstige katholieke premier ons bevrijden van deze zwartgallige kijk op een stralende financiele toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: