Spring naar inhoud

Wie kan er hier niet rekenen?

12 november 2013

____________________________________________________

Dit keer een uiterst korte bijdrage

“Als de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 wordt verlaagd naar 2 procent in plaats van naar 1,75 procent van het inkomen kost dat de schatkist 700 miljoen euro. Dat bedrag loopt in 2017 op naar 1,3 miljard. Ingewijden hebben dat dinsdag gezegd.”[1]

Die ingewijden kunnen in elke geval niet rekenen, zoals trouw lezers van dit blog direct zullen opmerken. Nieuwe lezers hoeven alleen deze bijdrage te lezen.

____________________________________________________

Als de pensioenbouw naar 2% i.p.v. 1,75% gaat en de pensioenpremie dus nauwelijks naar beneden wordt bijgesteld, kost dit de staat alleen extra (onvoorziene?) pensioenpremie bij het ABP omdat de “bezuiniging” al is ingeboekt. Ook de zorgkosten (PFZW) zullen mogelijk hoger uitvallen als de pensioenpremie niet verlaagd wordt. In beide gevallen zou het onverstandig zijn om op een premieverlaging te anticiperen gezien het draagvlak van het voorstel van Klijnsma en Weekers.

Voor de schatkist is het uitstel belastingheffing pensioenpremie echter een broekzak-vestzak operatie en was het huidige voorstel toch al een greep in de pensioenkas en dus toekomstige staatskas met een mogelijk dreigende benadeling van de jongeren als de premies op niveau bleven. In het huidige systeem ontvangt m en nu minder belasting, maar die belasting gaat in de pensioenpot in de vorm van bruto premie en brengt daarbij nog een aardig rendement op. Zelfs meer dan de extra rente op de “extra overheidsschuld” die we dan zouden moeten betalen. Bij uitbetaling wordt de belasting alsnog ontvangen. Per saldo worden we dus rijker, alleen mag je dat van Brussel niet zo in de EMU-administratie verwerken. Daar geven ze de voorkeur aan EMU Chinees boekhouden.

En door die boekhoudregeltjes loopt de politiek nu al maanden te klooien i.p.v. de pensioenproblematiek fundamenteel aan te pakken door een staatscommissie te benoemen om de pensioenreserves te individualiseren zodat de generatieproblematiek eindelijk wordt aangepakt.

_______________

Bijgewerkt 12 november 2013

[1] VK, “Pensioenopbouw van 2 procent kost schatkist 1,3 miljard”, http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3543557/2013/11/12/Pensioenopbouw-van-2-procent-kost-schatkist-1-3-miljard.dhtml

From → 2. Archief

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: