Spring naar inhoud

Bankenbelasting en Rabobank boete

7 november 2013

___________________________________________________________

Zoals we in deze bijdrage aannemelijk maken brengt de bankenbelasting indirect vermoedelijk aanzienlijk minder geld op dan de €600 die door het Ministerie van Financiën wordt geprognosticeerd. Daarnaast is zij contraproductief.

Tevens gaan we in  op de Rabo Libor boete en met name op de vermeende fiscale aftrekbaarheid van die boete.

___________________________________________________________

De motivering van de bankenbelasting is o.a.:

(1) bijdrage i.v.m. optreden overheid gedurende de kredietcrisis

(2) Het risico inperken door kortlopende posities zwaarder te belasten en daarnaast de variabele beloning aan te pakken voor zover die excessief is t.o.v. de Code banken.

De bankenbelasting wordt geheven over ongedekte kortlopende en langlopende schulden. Daarnaast vindt een verhoging plaatst als de beloningscode voor banken niet wordt gevolgd. De belasting bracht in 2012 totaal € 536 mln. op. [1]

Tabel 1 Bankenbelasting 2012 in € mln.

9700 Bankenbelasting 2012

(1) Voor 23% van de bankenbelasting geldt dat deze belasting voor de staat een sigaar uit eigen doos is.

(2) Omdat de staatsbanken om onduidelijke redenen in de verkoop gaan, leidt een continuering van de bankenbelasting tot een vermindering van de koopprijs. Deze verminderde opbrengst kan uitgaande van de gemiddelde p/e van 7 voor Europese banken uiterst grofweg worden becijferd op ca € 850 mln.

(3) Indien de bankenbelasting wordt afgewenteld op particulieren en bedrijven derft de staat nog eens belasting over de hypotheekrenteaftrek (ca 45%) en bedrijven (25%).

(4) Als de banken de bankenbelasting niet kunnen doorberekenen kan dit leiden tot [3]:

a) “Minder realistische scenario”: een daling van de kredieten in tien jaar met cumulatief € 10 mld.

b) “Maximum scenario”: een verminderde kredietverlening van € 20 mld. jaarlijks, dus eerste jaar € 20 mld., tweede jaar € 40 mld., etc.

c) ergens tussen deze twee scenario’s in

Het advies van DNB [3] is derhalve as useful as an ashtray on a motorbike. Bij dat advies is DNB overigens belanghebbende: bij een hoger vermogen van de banken wordt het gebrekkige toezicht dat DNB heeft uitgeoefend mogelijk minder snel zichtbaar.

(5) De ING betaalt ook nog 55 mln. bankenbelasting aan de buitenlandse fiscus, terwijl Nederland kan opdraaien voor de too big too fail risico van ING. In het jaarverslag (pg 16) waarschuwt ING dan ook voor het risico van “een dubbele belastingheffing, namelijk door heffing per bankactiviteit door meer dan één land.”

De bankenbelasting is dus hoofdzakelijk een door populisme ingegeven belasting als doekje voor het bloeden. De echt noodzakelijk bankhervormingen vinden niet plaats zodat we kunnen wachten op het volgende debacle.[4]

Boete Rabobank

In het kader van de bankenbelasting is de recente boete die de Rabobank van diverse buitenlandse toezichthouders kreeg opgelegd uiterst relevant.

Inmiddels heeft immers de Rabo Libor- en Euriborboete van €747 mln. waarvan € 677 mln. ter financiering van US en UK NSA-spionage-activiteiten, in één klap meer opgebracht, waarbij de Nederlandse staat met € 70 mln. werd afgescheept en de EU zelfs afziet van een boete. De boete laat zich als volgt specificeren:

Tabel 2 Boete Rabobank inzake Libor schandaal

9710 Boete rabobank

(1) De referenties verwijzen naar noot 5.

(2) De Libor operaties van de Rabobank  vonden plaats in zes locaties in drie continenten en het is aannemelijk dat een belangrijk deel van de winst op die transacties in het buitenland neersloeg. Het lijkt derhalve niet zo logisch dat de boete ten laste van de Nederlandse fiscus wordt gebracht, maar met Weekers weet je het nooit. [5h] Weekers moet in elk geval de prosecution agreement nog maar eens goed nalezen. Voor de USD 325 mln boete [5c] is bepaald dat [5g]:

“Rabobank acknowledges that no tax deduction may be sought in the United States , the Netherlands , or elsewhere in connection with the payment of any part of this $325,000,000 penalty .”

Het Rabo persbericht [5f]  laat de invloed van de € 774 mln. boete op het netto resultaat en het netto vermogen geheel in de lucht hangen. Het gaat dan ook maar over de postzegelkas.

(3) De Nederlandse fiscus draait in elk geval wel op voor de winstverlaging door de OM-boete, want bedrijven mogen hun boete in Nederland nog steeds aftrekken i.t.t. tot gewone burgers. (De FAC-boete is in de UK ook niet aftrekbaar).

(4) Het past geheel in het beeld dat we van staatssecretaris Weekers en de ministers Opstelten en Dijsselbloem hebben: bij het maken van de deal met de Rabobank zijn geen afspraken gemaakt over de aftrekbaarheid van de (ook buitenlandse) boetes. Het staatsbelang is bij deze heren dus kennelijk niet in goede handen want een dergelijke afspraak ligt natuurlijk wel voor de hand.

_______________

Bijgewerkt 13 november 2013

[1] CBS, “Bankenbelasting levert meer dan een half miljard op”, http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/dne/sectoren/archief/2013/2013-29-03-02-ne-s.htm

[2] http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/05/25/brief-aan-tweede-kamer-van-dnb-over-effecten-van-bankenbelasting-op-de-kredietverlening.html

[3] http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/05/25/brief-dnb-aan-tweede-kamer.html

[4] Wat gedateerd, maar helaas nog steeds actueel: http://people.few.eur.nl/bjacobs/ESB_december_2010.pdf en http://www.accf.nl/uploads/SAF13001-visie.pdf

[5a] http://www.fca.org.uk/news/the-fca-fines-rabobank-105-million-for-serious-libor-related-misconduct

[5b] http://www.cftc.gov/PressRoom/PressReleases/pr6752-13

[5c] http://www.justice.gov/opa/pr/2013/October/13-crm-1147.html

[5d] http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161677/rabobank-betaalt-70/

[5e] http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/persberichten-2013/dnb298704.jsp

[5f] https://www.rabobank.com/nl/press/search/libor/libor.html

[5g] Deferred prosecution agreement, http://www.justice.gov/iso/opa/resources/976201310298727797926.pdf , pg 11.

[5h] http://static2.volkskrant.nl/static/asset/2013/beantwoording_kamervragen_liborboete_3021.pdf

From → 2. Archief

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: