Spring naar inhoud

PvdA-kamerleden kunnen niet rekenen

5 november 2013

_____________________________________________________________________________________________

De PvdA-economen Groot en Nijboer becijferen in hun recente bijdrage in Me judice dat de aftrek van hypotheekschulden (HRA) en pensioenpremies een budgetaire derving oplevert van bijna € 25 miljard. “Met andere woorden zonder deze aftrekposten zouden de schijventarieven over de brede linie met ruim zeven procent kunnen dalen” [1]

De heren kennen kennelijk hun cijfers niet en vergeten dat hun (niet de mijne) regering Rutte Asscher de toptarieven al op termijn naar 49,5% terugbrengt en het 42% tarief naar 38% brengt en daarbij flink wat geld weggooien naar de hogere inkomens. Bovendien heeft hun regering nog steeds snode plannen de pensioenopbouw en het Witteveen kader te beperken en dat is ook niet in hun lange termijn cijfers verwerkt. Maar laten we eens op een rijtje zetten wat de werkelijk cijfers zijn aan de hand van een aantal eerdere bijdragen. [2]

_____________________________________________________________________________________________

Om maar direct met de deur in huis te vallen:

Tabel 1 Werkelijke derving belastingen HRA en pensioen

9600 echte derving

(1) Bruto HRA volgens miljoennota 2014 voor het jaar 2014 € 13,6 mld. Van de HRA nemen de top 20% inkomens 48% voor hun rekening.

(2) Vrijstelling vermogensrendementsheffing € 7,7 mld. + kapitaalverzekering gekoppeld aan hypotheek € 0,7 mld -/- eigenwoningforfait miljoennota 2014 2,9 mld. [3] Als voor de wat armere huurder de marktconforme huur 4,5% van de WOZ-waarde is, is de bijtelling nog veel te laag. Aan de wet Hillen is door de PvdA ook nooit wat gedaan.

(3) Derving premie omkeerregel pensioenen/lijfrentes 46% belasting over € 43 mld. premies dus € 20 mld. [4] Je moet niet alle cijfers die Financiën oplevert geloven, ik neem aan dat de commissie Don wel weet waar ze het over heeft. Van de aftrek pensioenpremie nemen de top 20% inkomens grofweg 62% voor hun rekening.

(4) Vrijstelling vermogensrendementsheffing pensioenen. Aandeel pensioendeelnemers 0,65% van € 11,6 mld. [5]

{5] Die € 13 mld. vermogensrendementsheffing derving zal overigens eerst moeten worden geheven alvorens zij kan worden teruggegeven. Dat kun je niet aan socialisten overlaten, zelfs niet als ze in de regering zitten.

[6] De teruggave is kennelijk over de hele linie terwijl het CPB net had geconcludeerd dat 52% wel het efficiënte toptarief is als je goed leest. Waarom de top 20% uit de wind gehouden moet worden is volstrekt onduidelijk.

[7] In de opstelling heb ik even aangenomen dat de 7% goed berekend is. De heren “vergeten” kennelijk ook even dat de HRA het laatste decennium explosief gestegen is, en de HRA dus eerst genormaliseerd moet worden alvorens tot restitutie in box I kan worden overgegaan. Deze normalisatie is ongeveer de helft van de HRA dus € 6,8 mld. Maar daar kun je natuurlijk bij de upper middle class achterban en kader niet mee aankomen en hoe moeten die arme PvdA-Kamerleden en sommige PvdA-ministers (we noemen geen namen) hun hypotheek dan nog betalen? (Das gesellschaftliche Sein bestimmt das Bewusstsein)

Voor wat betreft de belastingontwijking wil ik er even op wijzen dat de PvdA toch redelijk lang in de regering heeft gezeten en daar noch onder Bos, noch onder Dijsselbloem zichtbaar een poot naar heeft uitgestoken. Abvakabo FNV moest het werk doen waar Weekers door de belastingbetaler voor wordt betaald. Het ABN-Amro trustkantoor is nog steeds een spin in het web bij het gebruiken maken van belastingconstructies die zich alleen semantisch en formeel juridisch onderscheiden van belastingontduiking. Zalm had na zijn DSB-affaire natuurlijk nooit directeur mogen worden van onze grootste staatsbank.

De heren economen zijn kennelijk ook even vergeten dat de bankenbelasting de Nederlandse staat alleen maar geld kost als zij ABN-AMRO en SNS gaat verkopen, omdat de koper dat vermoedelijk de belasting tegen de multiplier van de verkoopprijs aftrekt. [9] Bovendien denk ik dat de cliënt de bankbelasting betaalt en niet de (toekomstige) aandeelhouder als correctie op de too big too fail garantie door de overheid, waar overigens ook nog steeds geen moer aangedaan is.[8]

In de analyse van de heren ontbreekt dat slechts 26% van het vermogen aan vermogensrendementsheffing onderhevig is. De kans dat de PvdA daar op korte of lange termijn wat aan gaat doen is illusoir. Onze salonsocialisten hebben bij hun berekening dus nogal wat posten over het hoofd gezien. Dat is niet per ongeluk want de PvdA komt allang niet meer op voor de onderklasse die in de participatiesamenleving hun eigen boontjes maar moet zien te doppen en af en toe een deels nog door rechts afgekloven botje van Samsom toegeworpen krijgt. Het streven is kennelijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk niet stemmers te creëren. [6]

Nederland heeft dankzij de regeringen Rutte I en II slechte groeicijfers. [7] Ondanks het feit dat het rijke Nederland een van de laagste overheidsschulden in Europa heeft laat de regering zich gijzelen door Brussel vanwege een niet bestaand EMU-tekort terwijl we jaarlijks ca 7 mld. op onze overheidsschuld verdienen. Ik ken wel een paar socialistische economen, JMdU en JT om wat preciezer te zijn, die zich in hun graf zullen omdraaien bij dit door socialisten gesteunde Neo-Colijn beleid.

___________________________

Bijgewerkt 8 november 2013

[1] Ed Groot, Henk Nijboer, “Zet de mens centraal in belastingstelsel, niet de financiële sector”, Me Judice, 5 november 2013, http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/zet-de-mens-centraal-in-belastingstelsel-niet-de-financiele-sector

[2] o.a. Omkeerregel pensioenen en rentelast staatsschuld en Analyse” Hypotheekrenteaftrek op

[3] Min Fin,”Rapport brede heroverwegingen 4 wonen”, http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/beleidsonderzoeken/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/04/01/4-wonen.html , juni 2008, blz 35. Recenter cijfers dan 2010 heb ik niet – maar ik laat mij graag voorlichten.

[4} Min Fin, “Inkomen en vermogen van ouderen: analyse en beleidsopties – [IBO Inkomens- en vermogenspositie en subsidiëring 65+’ers]“, http://www.rijksoverheid.nl/regering/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/09/13/ibo-rapport-inkomen-en-vermogen-van-ouderen-analyse-en-beleidsopties.html , blz 102

[5] Rapport studiecommissie belastingstelsel,http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2010/04/07/rapport-studiecommissie-belastingstelsel.html , blz 34. Totaal 11,6 mld, maar daar gaat de belastingclaim 35% af, zijnde een sigaar uit eigen doos.

[6] NewStatesman, met speciaal nummer, http://www.newstatesman.com/politics/2013/10/russell-brand-on-revolution en interview Jerremy Paxman. http://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

Dat de SP de reddende engel zal zijn zullen de niet-kiezers toch niet geloven. Als de SP wel in de regering komt bereiken die ook niets, met een in Nederland altijd rechtse meerderheid. De PvdA heeft door haar linker flank te verwaarlozen, net als de Duitse SPD, haar partij volledig de vernieling in geholpen.

[7] http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3539264/2013/11/05/Brussel-Nederlandse-economie-gemiddeld-slechter-af.dhtml

[8] Het Libor-schandaal en de recente manipulatie van de valutakoersen (http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304330904579135603914964762) tonen aan dat de grootbanken ook nu nog steeds onbehoorlijk uit de rails kunnen lopen. De Amerikaanse overheid kan met het geld van die opgelegde boetes ons dan weer mooi bespioneren via de NSA. Een PvdA-minister op Binnenlandse Zaken zal dat niet voorkomen, die speelt liever de pias op partijtjes.

[9] ABN-Amro betaalde op jaarbasis in 2012 € 112 mln. en SNS € 10 mln. bankenbelasting van de totale opbrengst van € 536 mln. of 23%. Uitgaande van een gemiddelde p/e van ca. 7 voor Europese banken is de verkoopprijs dan € 850 mln. lager. Is de politiek zo dom of belazeren ze de kluit door populistisch in te spelen op das gesundes Volkksempfinden?

From → 1. Actueel

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: