Spring naar inhoud

Tamminga kletst weer eens uit zijn nek

11 mei 2013

___________________________________________________________________________________________________

De bijdrage van Tamminga in de NRC van 10 mei geeft weer een aardig inkijkje in de kwaliteit van de financiële journalistiek van onze kwaliteitskrant.[1] Zijn conclusie is als volgt samen te vatten

“Conclusie: Nederlanders geven meer uit dan zij aan inkomen krijgen (net als de overheid) én zij sparen (in tegenstelling tot de overheid) vrijwillig nog grotere bedragen dan verplicht is voor de pensioenen. Geef Nederlanders meer financiële ruimte door hun pensioenen te versoberen en zij sparen nog meer.”

Wij zullen de fouten in zijn redenering, zo daar al sprake van is, even snel behandelen en aantonen dat het duo Schinkel/Tamminga voor de zoveelste keer uit zijn nek kletst. We kunnen hierbij gebruik maken van eerdere bijdragen op dit blog.

___________________________________________________________________________________________________

1. Inkomen uit vermogen is ook inkomen.

Tamminga zal er maar aan moeten wennen, maar inkomen uit vermogen is ook inkomen. De belastingdienst is het in elk geval met deze stelling eens en belast dat inkomen forfaitair tegen 1,2% zelfs als er minder dan 4% over dat vermogen aan rendement wordt gemaakt. Ouderen hebben eeuwen voordat we gedwongen pensioensparen hadden al gespaard voor de oude dag. Ons inkomen is dus meer dan loon, pensioen en uitkeringen.

Het vermogen in 2011 van alle huishoudens bedroeg  € 1.982,4 mld, waarvan eigen woning  € 504,4 mld en netto pensioenreserves na aftrek 35% belasting  €  786 mld. Dan blijft er dus nog altijd € 692,0 mld over aan overige vermogen. Het zou toch wel erg vreemd zijn als we inkomen uit dit € 692,0 mld vermogen ( forfaitair inkomen  € 28 mld.) ineens niet meer tot ons inkomen mochten rekenen.

2. Gedwongen pensioensparen.

Tamminga rekent alleen tot het gedwongen pensioensparen de door de werknemers betaalde pensioenpremie. Hij komt dan tot een bedrag van €10 mld. en vergelijkt dat met de toename spaarrekeningen van 12,5 mld. Op die zelfde site van de Nederlandse Bank had ons financiële wonderboy kunnen zien dat het totaal aan pensioenpremies voor 2012 voor alleen de pensioenfondsen € 32.478 mln bedroeg. De pensioenpremie die de werkgever betaalt is gewoon loonruimte en wordt dus materieel ook door de werknemer gespaard. [3] Daarnaast maakt het pensioenfonds ook rendement dat bij de pensioenreserves wordt bijgeschreven.

De totale pensioenreserves stegen van 2011 (€ 954 mld.) naar 2012 (€ 1.073 mld.) met € 119 mld. Als dat niet meer tegen de klippen opsparen is dan weet ik het niet meer.

De Nederlanders geven dus helemaal niet meer uit dan zij aan inkomen krijgen. En oh ja, meneer Tamminga, dat “(net als de overheid)” kunt u ook weglaten. Die spaart namelijk verplicht mee in het pensioensparen door haar belastingclaim van ca 35% zodat de echtte overheidsschuld in 2012 weer met ca 8 mld. is afgenomen en eind 2012 nog maar €52 mld. bedraagt (8,7% bbp). Dat bedrag hebben we ook aan financiële activa verworven in het kader van de bankensteun, zodat onze schuld per saldo nihil is., terwijl we daarnaast nog op onze schuld ca 4 mld. verdienen door de interest spread.

Mocht de heer Tamminga zich nog een beetje willen inlezen (kan nooit kwaad voordat je een artikel schrijft), dan verwijs ik naar onderstaande literatuur. [2]

______________

Laatst bijgewerkt 23 juli 2013

[1] NRC, “Schinkel en Tamminga – Heeft Weekers gelijk dat u spaardrift heeft?””=, http://digitaleeditie.nrc.nl/digitaleeditie/NH/2013/4/20130510___/2_22/article4.html

[2]

[a] Aart de Vos,“Nederland: puissant rijk, maar gierig als een oude vrek”, http://www.mejudice.nl, 29 maart 2012. http://www.mejudice.nl/artikel/791/nederland-puissant-rijk-maar-gierig-als-een-oude-vrek

[b]  Joop J.M. Evers, “Trek vijfhonderd miljard weg bij de Nederlandse financiële sector”, http://www.mejudice.nl, 17 juli 2012, http://www.mejudice.nl/artikel/861/trek-vijfhonderd-miljard-weg-bij-de-nederlandse-financiele-sector . Recenter: http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/hoe-ontworstelt-nederland-zich-uit-zijn-vermogensspagaat .

[3] Ook de Nederlandse Bank is deze mening toegedaan:

DNB, “Beperking Witteveenkader kan economie oppepper geven”, http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2013/dnb291008.jsp

From → 2. Archief

5 reacties
  1. Herbert Vroon permalink

    Geachte heer Mol, volgens mij gaat u in uw berekeningen van de ‘echte’ staatsschuld uit van de bruto schuld van de Nederlandse overheid. If so, waarom gaat u niet uit van de netto-schuld van de Nederlandse overheid (circa 250 miljard) ? Op basis van uw redenatie over nog te ontvangen belasting over opgebouwde pensioenen kom je zelfs uit op een overschot. Ik ben erg benieuwd naar uw reactie.
    Met vriendelijke groet, Herbert Vroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: